De bijzondere uitvinding van Boris Bord

Auteur:

Nathalie Stroobant

Illustrator: Max-Emile Platteeuw
Aantal pagina's: 112
Uitgever: Boekgoesting
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

1928. Een klein dorpje mag de beroemde olympische spelen organiseren. Maar zal dat niet voor grote verkeersproblemen zorgen? De burgemeester organiseert daarom een wedstrijd 'Wie vindt een oplossing voor het parkeerprobleem!'.
Boris Bord een zonderling woont aan de rand van het dorp naast een donkere vieze vijver. Als kind werd hij door de bliksem getroffen. Sindsdien gedraagt hij zich vreemd. Hij ziet er slordig uit en hij ruikt niet lekker. Sommige mensen beweren dat zijn grootmoeder een toverheks was. Alle kinderen zijn bang van Boris.
Boris wil graag beroemd worden en hij wint de wedstrijd. De burgemeester gaat met de eer lopen, maar Boris is blij met zijn succes. Intussen gebeuren er bij de stinkende vijver vreemde dingen. Een pad en een vlieg die in het vieze sop kwamen worden plat, zwart en zo dun als een papiertje uitgespuwd door het water. Is dit de vreemde toverkracht van zijn grootmoeder?

Het verkeersbord trekt ook de aandacht van de koningin. Ze geeft de burgemeester de opdracht om iets te bedenken dat kinderen beschermt in het verkeer. Er zit niets anders op dan die vreemde Boris Bord weer aan het werk te zetten. Maar Boris zit met de handen in het haar. Tot twee weeskinderen Fons en Marieke spelend in de betoverde poel belanden. De twee platte zwarte kinderen zorgen voor een prachtig verkeersbord. De burgemeester krijgt meteen de opdracht om nog vier bijkomende borden te maken. Hoe moet Boris Bord dit aanpakken?

De bijzondere uitvinding van Boris Bord is spannend, grappig en griezelig. Boris is zielig omdat hij als kind weinig kansen kreeg. Hij is het slachtoffer van zijn opvoeding en van de mensen die hem uitsluiten. De burgemeester maakt op een geniepige manier gebruik van zijn talenten. Dat gebeurt wel meer in de harde zakenwereld.

Wat wil het boek ons vertellen

Het verhaal vraagt aandacht voor het verkeer. In 1928 waren er nog maar weinig auto's, nu zijn er heel veel wagens. Om het verkeer goed te organiseren heb je verkeersborden nodig.
Boris Bord wordt door zijn uitvinding niet beroemd maar toch een beetje onsterfelijk. Alleen de sluwe burgemeester haalt profijt uit de hele zaak. Hij wordt directeur van de nieuwe koninklijke verkeersbordenfabriek.

De vreselijke stinkvijver past in een sprookje, maar dit verhaal loopt niet goed af voor Boris en de kinderen, wel voor de nieuwe uitvinding.

Leuke weetjes

Wist je dat het verkeersbord met de twee kinderen in heel veel landen bestaat ? De kinderen zien er wel vaak wat anders uit. Leuk om in het oog te houden als je op reis bent.

In 1928 vonden de Olympische spelen plaats in Amsterdam. Een onbekende ambtenaar bedacht toen het verkeersbord met een witte P op een blauwe achtergrond om de parkeerplaatsen aan te duiden. Het werd snel overal ingevoerd. De rest van het verhaal heeft de auteur zelf verzonnen.

Nathalie Stroobant houdt van kinderboeken en van verhalen. De bijzondere uitvinding van Boris Bord is haar eerste boek. Het is ook het eerste boek van haar nieuwe uitgeverij Boekgoesting.