Couscous en kniekousen

Auteur:

Martine Delfos

Illustrator: Isabelle Geeraerts
Aantal pagina's: 28
Uitgever: Epo - Niño
Jaar: 2010

Waarover gaat het boek

Diana woont in een pleeggezin. Ze woont niet bij haar echte mama, Mama Medina, omdat die niet op haar eentje voor Diana kan zorgen. Mama Medina kan bijvoorbeeld niet lezen, rekenen of de klok lezen. Ze weet ook niet goed hoe ze in de winkel moet betalen. Maar Mama Medina is wel heel erg lief! En ze maakt de lekkerste couscous. Daarom brengt Diana haar vaak een bezoekje. Zo heeft ze eigenlijk twee mama’s, een pleegmama en een buikmama.

Wat wil het boek ons vertellen

Couscous en kniekousen vertelt een apart verhaal. Je leest over Mama Medina. Ze is verstandelijk gehandicapt. Daardoor kan ze niet voor haar dochter Diana zorgen. En daarom woont Diana bij een pleeggezin. Maar dat wil niet zeggen dat ze haar ‘buikmama’ niet meer kan of mag zien.

Toen Diana nog niet goed snapte waarom Mama Medina anders was, schaamde ze zich voor haar. Want Mama Medina draagt soms kinderachtige kleren. En ze weet in de winkel niet goed hoe ze moet betalen. Mama Nicole weet en kan die dingen wel allemaal en kan dus wat beter voor Diana zorgen. Soms was Diana zelfs kwaad op Mama Medina, want waarom kon ze geen gewone mama zijn? Maar nu weet Diana hoe dat komt.
Zowel Mama Nicole als Mama Medina houden van Diana. Dus eigenlijk heeft Diana twee supermama’s, ook al zijn ze heel verschillend en is Mama Medina heel anders dan gewone mama’s. Maar liefde komt niet door het verstand of door slim te zijn, maar vanuit het hart. En Mama Nicole en Mama Medina zijn heel lief en hebben net zoals alle mama’s een groot en warm hart waarin Diana een vast plekje heeft!

Leuke weetjes

Martine Delfos is psycholoog en schrijver. Zij schrijft naast boeken voor volwassenen ook therapeutische verhalen voor kinderen, waaronder Couscous en kniekousen.

Meer info over de auteur van dit boek vind je op:
http://w.epo.be/boekenportaal/boekinfo_auteur.php?isbn=9789085605690
www.mdelfos.nl/index-n.htm

Wil je meer leren over dit onderwerp

Meer info over het thema van dit boek vind je op onderstaande websites:

www.pleegzorg.nl/kinderen-jongeren
http://pleegkinderen.nl
Nederlandse Pleegzorg

www.familievan.nl/jeugd
website voor jongeren die partner/vader/moeder/broer/zus hebben met psychische problemen

www.kindertelefoon.nl
informatie en chatfunctie

www.stichtingjip.nl
site van stichting Jip, organisatie die elk jaar vakantieweek voor jongeren die in pleeggezinnen wonen, organiseert

www.watkrant.nl
site van de WAT?!-krant, voor jongeren die Wonen met een Andere Thuis

www.nvhvg.be
Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten

Als je thuis of elders problemen hebt en je hebt hulp nodig, of advies of een luisterend oor? Weet dan dat ze je dag en nacht kunnen helpen op deze plekken:

www.tele-onthaal.be (België)
www.kjt.be (Kinder- en Jongerentelefoon België)
www.jac.be (België)
www.sensoor.nl (Nederland)

Gerelateerd nieuws