Cher Ami. Ode aan de dieren in de Eerste Wereldoorlog

Auteur:

Ivan Petrus Adriaenssens, Gustavo Garcia, Roman Klochkov, Joost Wynant & Yuko

Illustrator: Ivan Petrus Adriaenssens, Gustavo Garcia, Roman Klochkov, Joost Wynant & Yuko
Besprekingen thema's: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 120
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

‘Ode aan de dieren in de Eerste Wereldoorlog’, is veelzeggend. Drie stripauteurs nemen als hoofdfiguur voor hun verhalen een dier dat een bijzondere rol gespeeld heeft in de Grote Oorlog. Het boek ontstond uit drie korte animatiefilms over de rol van dieren in de Eerste Wereldoorlog en een CD met de muziek die er bij hoort.

Het eerste verhaal gaat over de baviaan Jackie die met zijn baasje uit Zuid-Afrika mee naar het front reisde. In het tweede verhaal krijgt de hond Stubby de hoofdrol. Net als Jackie raakt hij gewond, wordt hij geopereerd en na de oorlog ook gedecoreerd. Stubby rook het gifgas eerder dan de mensen en ontmaskerde een Duitse spion. In het derde verhaal zien we de circusolifant Jenny aan het werk. Hij werd ingezet door het Duitse leger. Er ontstaat een bijzondere band tussen de olifant en een zwarte soldaat weer. Jammer dat de olifant moet sterven.

Wat wil het boek ons vertellen

Vooraan in het boek staat: ‘In tijden van oorlog gedragen mensen zich als beesten'. De stripverhalen willen laten zien hoe dieren zich vaak veel menswaardiger gedroegen in de oorlog dan de mensen.

Leuke weetjes

Wie meer wil weten over de rol van de dieren in de Eerste Wereldoorlog, vindt informatie achteraan in het boek. Wist je dat er meer dan zestien miljoen dieren werden ingezet in de Grote Oorlog, vooral voor militaire taken (bijvoorbeeld als lastdieren), maar ook als gezelschap of voor propaganda.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Over Wereldoorlog I bestaan heel wat strips. Misschien wel het bekendst is die van Tardi: Loopgravenoorlog 1914-1918 uit 1993, met als vervolg De grote slachting (2010).
Op www.stripinfo.be vind je meer dan dertig reeksen en losse strips over de Eerste Wereldoorlog.

Aline Sax, die samen met Maarten Mahieu het dossier over dieren in de oorlog schreef, schreef ook zelf een boeiend jeugdboek over Wereldoorlog I, Het meisje en de soldaat (De Eenhoorn 2013).
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/het-meisje-en-de-soldaat