Borealis

Auteur:

Marloes Morshuis

Illustrator: Marc Suvaal
Aantal pagina's: 268
Uitgever: Lemniscaat
Jaar: 2016

Waarover gaat het boek

De hoofdfiguur Joppe, een Nederlandse jongen, belandt op een plek met de vreemde naam Borealis. In Borealis zitten nog zowat 200 andere kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Ze zijn 'uitverkoren' om na de zondvloed de aarde en de maatschappij terug op te bouwen. Het leven in Borealis is er op gericht om hen daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Zo leren ze vuur maken en andere survivaltechnieken. Maar Joppe is wantrouwig en blijft alles in vraag stellen. Hij onderneemt zelfs een vluchtpoging. Naarmate de tijd in Borealis verstrijkt, zijn er meer en meer dingen die niet lijken te kloppen. Joppe is vastbesloten om uit te zoeken wat er aan de hand is.

Borealis is een boek met veel verschillende facetten. Je kan het gewoon lezen als een spannend avonturenverhaal. Voeg daar nog wat detective-elementen aan toe (wat is er daar toch aan de hand ??) en je bent goed vertrokken voor een paar uur puur leesplezier. Maar er zit meer in. Borealis is ook een verhaal met een boodschap.

Wat wil het boek ons vertellen

De klimaatverandering en de opwarming van de aarde is duidelijk de grootste zorg van de leidinggevenden in Borealis. Maar voor Joppe is het samenleven met verschillende types mensen ook een grote opgave. Hoe doe je dat nieuwe mensen leren kennen? Hoe kan je achterhalen wie te vertrouwen is? Met wie kan je jouw vreugde, angst of teleurstelling delen? Geef je toe aan het verlangen om te rebelleren?

Het is boeiend om de verschillende personages in die ‘nieuwe samenleving’ te bekijken. Lilja bijvoorbeeld is een allemansvriendje. Ze wil met iedereen kennis maken en goed opschieten. Gideon, de pestkop, wil kost wat kost de leiding overnemen en Joppe die stelt zich tegendraads en wantrouwig op.
Een interessante vraag om over na te denken na het lezen is: Wat zou jouw overlevingstactiek zijn als je daar terecht zou komen? Zou jij toegeven, je voegen naar de regels en geen vragen stellen, of zou je blijven zoeken en rebelleren zoals Joppe? Zou jij het als een kans zien om de boel over te nemen en de ultieme macht daar in handen te krijgen?
Wat zou jij doen, hoever zou jij durven gaan? Dat is de uitdagende vraag van Borealis.

Leuke weetjes

Borealis is het Latijnse woord voor 'Noorden' of 'Van het Noorden'.
Op de planeet Mars en op de planeet Mercurius is er een plek met de naam Borealis.

Borealis is ook de naam van een grote internationale firma die polyethyleen maakt en van een Canadese muziekband.