Boom-Boom. Over vreemden en vrienden

Auteur:

Dimitri Leue

Illustrator: Sabien Clement
Aantal pagina's: 44
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Twee bomen,, twee werelden. Tamia het eekhoornmeisje woont met haar moeder en vele andere eekhoorns in een grote boom. De dieren geloven dat er maar één boom is. Tot er een vogel voorbij vliegt met een vreemd takje in zijn bek, een takje van een andere boom. Niet iedereen gelooft dat er nog een andere boom bestaat. Er blijft maar één oplossing: de andere boom zoeken. Twee jonge eekhoorns Soeslik en Tamia durven dat. De tocht is zwaar door de hitte en door roofdieren. Ze worden beloond. Op de top van een hoge heuvel, zien ze in de verte een andere boom. Het tweede deel van de tocht is akelig. Overal liggen skeletten van dode eekhoorns. Daar vinden ze Tjip, een donkere eekhoorn met witte strepen. Hij ligt er halfdood bij. Hij brengt hen naar de boom van de strepeneekhoorns.
Alles gaat goed tot de boosaardige eekhoorn Ratufin daar opduikt met een groep kornuiten. Ze verstoren de ontmoeting en vallen de donkere eekhoorns aan. Van geweld komt alleen maar meer geweld. Ratufin en zijn bende steken uiteindelijk de boom van de strepeneekhoorns in brand. Nu is er geen andere oplossing dan met zijn allen naar de boom van Tamia en Soeslik terug te keren. Maar er zijn zoveel strepeneekhoorns. Is er wel genoeg plaats voor hen en zal er straks nog genoeg eten overblijven voor iedereen? Maken ze zo de boom niet kapot? Iedereen mag meepraten en meebeslissen of de strepeneekhoorns mogen blijven of niet. Maar toch komen ze er niet uit. Hoe moet het nu verder? Tsjip weet raad. Laten we ons verhaal vertellen aan anderen die ons niet kennen en gewoon vragen Wat zou jij doen?

Wat wil het boek ons vertellen

Boom-Boom gaat over dieren maar verwijst ook naar de mensenwereld. Ook in onze wereld vluchten mensen weg voor hongersnood en oorlog of omdat ze in hun arme land geen toekomst kunnen uitbouwen. Vaak maken ze een lange gevaarlijke reis om in Europa aan te komen. Maar zijn ze hier wel welkom? Waarom is iedereen bang van de nieuwkomers? En wat moeten we doen? Veel moeilijke vragen om samen over na te denken.

Leuke weetjes

De tekeningen van Sabien Clement vertellen ook het verhaal. Je herkent het warme groen van de boom, het geel van de woestijn en het dieprood van de 'vreemde' boom met zijn dunne blaadjes. Zwart en wit laten zien wanneer het spannend wordt.

Dimitri Leue is een theatermaker. In 2018 vertelt hij zelf Boom Boom samen met het Strijkkwintet van het Antwerp Symphony Orchestra op verschillende plaatsen in Vlaanderen.