Bevroren kamers

Auteur:

Jan De Leeuw

Illustrator:
Aantal pagina's: 112
Jaar: 2009

Waarover gaat het boek

Een jongeman staat op een brug in het park. In zijn handen heeft hij een brief en een roos. Hij wacht. Hij wacht op de ontknoping van een verhaal dat begon met een broer en een zus die in hun eentje in een slagerij wonen. Hun vader is gevlucht en hun moeder heeft koelere oorden opgezocht. Maar de broer is niet van plan om zich door deze details te laten ontmoedigen en besluit zijn zus een verjaardagsfeest te geven om nooit meer te vergeten.

De spelers:
Jonas (15): de held.
Sarah (8): zijn zusje die met glinsterende diadeem te midden van de gouden vissen zit.
Heleen (16): die niet weet wat liefde is.
Schrödinger (3): een kat die misschien wel en misschien niet dood is, wat hem niet belet om een nieuwe wending aan dit verhaal te geven.
Jonas' vader (42): die belaagd wordt door de droeve ogen van koeien en kalveren en 's nachts luistert naar het kraken van de aarde.
Jonas' moeder (40): een ijskoningin.
Mevr. Ernestine (72): een buurvrouw die te nieuwsgierig blijkt voor haar eigen goed.

Twee vreemden die elkaar ontmoeten op een avond in het park. De ene is de jongeman met de brief en de roos. De andere vreemde, beste lezer, ben jij.

(Davidsfonds)

Wat wil het boek ons vertellen

‘Niets is wat het lijkt’ is een perfecte samenvatting voor dit boek. Dat merk je al meteen in de openingszinnen van het boek:“Wat denk je, lezer, als je me met een witte roos in mijn hand in het midden van de brug van het stadspark ontdekt?” Het hoofdpersonage spreekt je aan en vraagt je mening. Want is wat hij je vertelt en hoe hij het ziet wel de waarheid?

Wat het begin van dit boek lijkt, is in feite het einde. Het verhaal zelf begint namelijk “met een broer en een zus.” Jonas en zijn zusje wonen bij hun moeder, terwijl hun vader in een instelling verblijft. Jonas’ moeder is Dokter Linda, de gebrokenhartenspecialist. Ze beantwoordt lezersbrieven voor een tijdschrift.

Op een ochtend wandelt Jonas de kamer van zijn moeder in. “Ze verroerde zich niet. Op haar nachtkastje leunde een witte enveloppe tegen een fles wijn. Op de grond lag een leeg pillenflesje.” Deze scène lijkt wel uit een film geplukt. Als je de beschrijvingen leest, zie je alles als een film voor je ogen afspelen. Een tragische film. Maar je vindt ook komische elementen in het boek. Hoewel je als lezer niet altijd even makkelijk de gedachten en gevoelens van Jonas kunt volgen, of ermee akkoord gaat. Maar denkt Jonas er echt zo over? Voelt hij zich echt zo? Waarom handelt hij zo? Waarom probeert hij de waarheid te verbergen? Niets is wat het lijkt, weet je nog?

De brieven aan dokter Linda die je in het boek vindt, zijn de puzzelstukken om meer achtergrond in het verhaal te vinden en erachter te komen wat er nu juist gebeurd is en gaande is met Jonas. Het puzzelen is best moeilijk en complex. Je verwacht dingen, die dan weer helemaal tegengesproken worden. De auteur van dit boek, en Jonas als personage, zetten je voortdurend op het verkeerde been. Ze zetten je aan tot dieper nadenken. Niet alleen over het verhaal, maar ook over het leven, over gevoelens, en over je eigen handelen, doen en denken. De dingen zijn namelijk niet altijd zoals ze lijken te zijn…

Leuke weetjes

Jan De Leeuw werd eerder bekroond met een Boekenwelp voor zijn boek Vederland en met de Gouden Uil Jeugdliteratuur Prijs van de Jonge Lezer voor Het Nachtland.

Nog meer info over de auteur en andere boeken van zijn hand vind je op onderstaande websites:

http://home.scarlet.be/jandeleeuw/index.html

www.davidsfonds.be/publisher/author/detail.phtml?id=28

www.villakakelbont.be/html/auteurs/auteurscontent.asp?show=id&id=...

Opdrachten

Een leugentje om bestwil moet af en toe kunnen.
Zelfs je ouders deden het al toen je klein was.
Denk maar aan Sinterklaas of de paashaas.
Maar hoe ver kan je gaan? Kan je elk leugentje verantwoorden?
Hoe eerlijk ben jij? Doe de test op www.bzn.be/NL/Poll-20.php.
Antwoord op de stellingen en kom te weten hoe eerlijk jij bent.
Wel eerlijk antwoorden, natuurlijk!