Benjamins boom

Auteur:

Bernadette Watts

Illustrator: Bernadette Watts
Besprekingen thema's: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 32
Uitgever: Christofoor
Jaar: 2015

Waarover gaat het boek

Benjamin wil mama een mooi verjaardagsgeschenk geven. Zijn grote zussen zijn al druk in de weer. Roos maakt een mooie tekening en Isabel bakt straks een taart. Ze sturen hem weg, hij is te klein om te helpen. Die nacht ziet Benjamin in zijn droom een mooie boom met tere roze bloemen.
De volgende dag vertelt hij opa dat hij mama een mooie boom wil geven voor haar verjaardag. 'Hier', zegt opa terwijl hij een klein takje uitgraaft en in een pot met aarde zet. Benjamin vindt het takje maar niks. Hij verstopt het achter de bonenstruiken. De volgende dag heeft Benjamin dus geen geschenk voor mama. In de herfst, terwijl hij met mama in de tuin werkt, vinden ze de vergeten pot met het stekje. Benjamin vertelt boos dat dit zijn verjaardagsgeschenk moest worden, maar dat het een STOMME stok is! Maar mama ziet de kleine boom voor zich en ze plant hem vlak bij het keukenraam. 'Wacht maar!' fluistert ze. De kleine boom doorstaat het gure winterweer en op een dag staat de sierkers zomaar te bloeien in de sneeuw. 'Dank je wel Benjamin voor dit schitterend verjaardagscadeau', zegt mama . Vele winters gaan voorbij. Roos is intussen een tekenaar en Isabel werkt als kok in een grote stad. Benjamin maakt films over tijgers, insecten en bomen in het regenwoud. Op een dag keert hij terug naar de tuin. De kleine boom is gegroeid. Bedekt met winterbloesems is dit echt de mooiste boom van de wereld. Opa had toch gelijk !

Wat wil het boek ons vertellen

De natuur steekt vol wonderen, maar alles verloopt er niet zo snel als in de mensenwereld. Wie een zaadje of een stekje plant moet veel geduld hebben. Mama vermoedt dat het stekje een mooie sierkers zal worden, maar Benjamin moet dat nog leren.
Dat is ook zo voor Isabel, Roos en Benjamin. Waar ze van houden als kind en wat ze goed kunnen - koken, tekenen en liefde voor de natuur - wordt later hun beroep !

Leuke weetjes

Bernadette Watts kan niet alleen goed schrijven maar ook prachtig tekenen. De prenten tonen de kinderen en vooral de mooie tuin in de verschillende seizoenen. De bloemen, de planten en de dieren, maar ook de gieter, de hark of het achtergelaten speelgoed komen tot leven.