In Amerika draagt iedereen schoenen!

Auteur:

Sabine de Vos

Illustrator:
Aantal pagina's: 202
Jaar: 2007

Waarover gaat het boek

Voor kinderen uit de derde wereld is elke dag weer overleven. Dat merk je al snel in de verhalen uit In Amerika draagt iedereen schoenen!. Het lijkt wel alsof je even mag neuzen in de dagboeken van kinderen van over heel de wereld.

Wat wil het boek ons vertellen

Hun leven is erg verschillend van het onze en kan erg gevaarlijk zijn. De spannende avonturen van de personages en de belangrijke keuzes die ze moeten maken, tonen dit goed aan. Tussen de verhalen door leer je veel bij over verschillende inheemse culturen. Bepaalde godsdienstige rituelen die wij kennen als ‘bijgeloof’ behoren voor de kinderen uit het boek tot het dagelijkse leven. Zo brengen tovenaars en medicijnmannen bijvoorbeeld genezing en kracht. En die kunnen ze goed gebruiken, want het leven van de personages loopt niet altijd over roze wolkjes. Toch blijven ze positief. Ze kijken liefdevol naar hun maatschappij en eigen cultuur, maar ze durven ook een kritische en zelfs humoristische bril op te zetten. Door alle ellende en armoede heen klinkt steeds een hoop- en energievol levenslied van een doorbijter.

“Wat is dat geluid? Ze luistert aandachtig. Zijn het bijen? Is het de wind? Als een poes spitst ze haar oren en dan hoort ze het. Het is een vreugdelied, gezongen door duizenden stemmen. En ze lacht.” (Fragment uit het verhaal van Thabo uit Zuid-Afrika)

Leuke weetjes

Sabine De Vos is sinds 1990 ambassadrice van Cunina, een organisatie die kinderen in ontwikkelingslanden steunt. De organisatie geeft de kinderen beter onderwijs, een dak boven hun hoofd en zorgt voor een betere gezondheid.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Meer info over Sabine de Vos vind je op: http://auteurslezingen.stichtinglezen.be/html/fiche.asp?id=flttefk#

Meer info over de organisatie Cunina vind je op de website: www.cunina.org.

En wil je meer te weten komen over ontwikkelingshulp en de derde wereld?
Breng dan eens een bezoekje aan volgende websites:

www.iselinge.nl
http://kinderenwebhotel.be.previewmysite.com/godsdienst/derde_wer...

Opdrachten

Om de dieperliggende boodschap te ontdekken, kun je even stilstaan bij onderstaande vragen:

“35, 36, 37, nee, 36.5... Ik ben er zeker van dat ik nog meer klein geld heb! Maar waar? Ik ben dan wel nooit naar school geweest, maar tellen kan ik als de beste! Beter dan de beste. Wie mij een oor kan aannaaien, die moet nog geboren worden!”
(Fragment uit het verhaal van Mano uit Haïti)

Zo begint het verhaal van Mano, een kind uit de sloppenwijken in Haïti. Overdag helpt hij rijke mensen op de markt als mandendrager, ’s avonds probeert hij te overleven in de Cité. Dan krijgt hij een voorstel om drugkoerier te worden. Geld is een noodzaak, maar is het belangrijker dan je eigen vrijheid?
Wat zou jij doen als je in Mano’s schoenen (of beter gezegd ‘blote voeten’) stond?

“Stuitligging of zoiets heet dat dan, en daarom heet ik Nsele. Want zo wordt elke baby gedoopt die eerst z’n billen aan de wereld toont. ... De tovenaar strooide wat toverzand over mijn hoofdje, prevelde een paar onverstaanbare maar waarschijnlijk bijzonder intelligente spreuken in mijn ene oor en deed de tanden van zijn ketting rammelen in mijn andere. ... ‘Ik zal doen wat ik kan om de goden te verzoeken de beentjes van Nsele recht te zetten. Als er drie bliksems tegelijk te zien zijn tijdens een onweer, wil dat zeggen dat mijn verzoek verhoord is.’”
(Fragment uit het verhaal van Nsele uit Congo)

Nsele droomt er nog steeds van om te kunnen lopen en blijft geloven in de magie van de natuur. Geloof jij ook in die wereld van tovenaars, voodoo, bijgeloof en de onvoorspelbare natuur?

Het leven van de tien kinderen uit In Amerika draagt iedereen schoenen! verschilt in zoveel opzichten van ons leven. Zij kunnen van ons, westerlingen, zogezegd nog veel leren. Maar kunnen wij ook dingen van hen leren? Welke dingen zouden dat zoal kunnen zijn?

Gerelateerd nieuws