Als de sterren zingen

Auteur:

Tonke Dragt

Illustrator: Tonke Dragt
Aantal pagina's: 427
Uitgever: Leopold
Jaar: 2017

Waarover gaat het boek

Deze mooie verzamelbundel werd door Tonke Dragt zelf samengesteld met verhalen én zelf gemaakte tekeningen. Bij het verhaal De bonte fluitspeler plaatste ze zelfs tekeningen die ze op 12-13-jarige leeftijd maakte!
Ze ordende haar verhalen in vijf genres: Sprookjes en Vertellingen, Sagen, Mysteries & Avontuur, Raadselverhalen, Toekomstverhalen en Sciencefiction en Nachtverhalen. In het boek ook
een zeer bekend Engels gedicht uit de riddertijd dat Tonke Dragt kort navertelt en versiert met prentjes in 'middeleeuwse stijl’.
Op geel gekleurde bladzijden richt ze zich rechtstreeks tot jou, de lezer van haar boek. Ze vertelt erin hoe ze het verhaal Als de sterren zingen ‘, al schreef toen ze pas zeventien jaar was ook en waar ze haar inspiratie haalde voor het schrijven van zo’n prachtige verhalen.
Via de verhalen én de commentaar van de schrijfster krijg je ook een beeld van de auteur zelf: waar ze haar jeugd doorbracht en hoe ze lid werd van de Spookverhalenschrijversclub die niet meer dan 13 leden mocht tellen en waarvan de leden ‘op z’n minst de leeftijd van 13 jaar hadden bereikt’.
Soms kreeg Tonke ook opdrachten om een verhaal te schrijven zoals bij het huwelijk van kroonprinses Beatrix met Claus.
Enkele verhalen werden overgenomen uit boeken die je ouders wellicht ook al lazen, zoals Ogen van tijgersen Verhalen van de tweelingbroers. Wie zin heeft om die boeken ook eens te lezen kan terecht in de boekhandel of in de bibliotheek. De boeken van Tonke Dragt worden immers nog altijd herdrukt.
Anita

Wat wil het boek ons vertellen

Goede verhalen kennen geen leeftijd. Ze blijven mooi ! Sommige verhalen in dit boek zijn al méér dan 50 jaar oud en toch voel je dat niet. Tonke Dragt is dan ook één van onze grote schrijfsters van het Nederlandstalig gebied . Ze werd geboren in 1930 en is dus al 87 jaar oud. Wellicht is dit haar laatste boek en dat is toch wel een schitterend geschenk voor haar jonge én oude lezers!

Leuke weetjes

Op de website van Leopold vind je de titels van alle boeken die thans nog in de handel te verkrijgen zijn. Ik vond er ook informatie over Tonke Dragt:
‘Tonke Dragt werd op 12 november 1930 geboren in Batavia (thans Jakarta, de hoofdstad van Indonesië), waar ze een gelukkige jeugd beleefde. Deze mooie tijd kwam tot een einde toen Japan het land, dat toen nog Nederlands Indië heette, in 1942 bezette. De hele familie Dragt werd net als alle andere Nederlanders in een kamp opgesloten. Toch heeft ze daar niet alleen maar slechte herinneringen aan. In het kamp was er te weinig van alles. Er waren ook te weinig boeken. Dragt ging daarom samen met een vriendinnetje boeken maken. Dat er ook te weinig papier was hield ze niet tegen. Ze schreven op alles wat ze konden vinden: op vreemde stukjes papier, oude blaadjes en zelfs op wc-papier.
Na de oorlog verhuisde de familie Dragt naar Nederland. Hier behaalde Tonke haar diploma H.B.S.-B en volgde ze een opleiding aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna ze tekenlerares werd op een middelbare school in Rijswijk. Omdat ze moeite had met orde houden vertelde ze haar leerlingen verhalen. Zo kreeg ze de leerlingen stil en verduidelijkte ze haar opdrachten.
Al snel werden deze verhalen gepubliceerd in het kinderblad 'Kris Kras'. In 1961 verscheen haar eerste boek, Verhalen van de tweelingbroers. Het jaar daarop verscheen De brief voor de koning, dat in 1963 tot kinderboek van het jaar werd uitgeroepen.
In 1971 kreeg Tonke Dragt voor
Torenhoog en mijlenbreed de Nienke van Hichtum prijs. En in 1990 kreeg ze voor Het geheim van de klokkenmaker een Vlag en Wimpel.
In 2004 werd De brief voor de koning bekroond met de Griffel der Griffels.
De brief voor de koning en het vervolg, Geheimen van het Wilde Woud, zijn na bijna veertig jaar nog steeds Dragts best verkopende boeken.
De boeken van Tonke zijn vertaald in Duitsland (daar is het al jaren een bestseller en werd de film ook bekroond), Japan, Italië, Frankrijk, Spanje (ook daar is Tonke een bestseller geworden), Portugal – Brazilië, Indonesië, Catalaans, Denemarken, Tsjechië, Korea, Griekenland. En nu ook, eindelijk, in Engeland.’
Bron: https://www.leopold.nl/auteur/tonke-dragt/