Als alles op zijn kop staat

Auteur:

Evelien De Vlieger

Illustrator: Jene Bons
Aantal pagina's: 32
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2010

Waarover gaat het boek

Fien wil graag dat mama en papa meedoen met haar spelletjes. Ze trekt gekke bekken om ze te doen lachen, ze nodigt papa uit om mee te spelen in de speeltuin. Maar het lukt niet. 'Hun lach is op. Of is hij ergens achtergebleven, misschien in dat vreemde land waarover ze soms vertellen.' In dat land staat alles op zijn kop. Je voelt geen grond meer onder je voeten. Je zweeft. Fien beseft dat het eigenlijk geen leuke zweeftocht is. 'Je houdt er een vieze smaak aan over, aan dat hele land'. Maar ze snapt niet waarom haar ouders er telkens weer naartoe gaan... Ze hoopt dat ze voortaan bij haar zullen blijven en zullen proberen om niet meer naar het 'vreemde land' terug te keren.

Wat wil het boek ons vertellen

Heb je wel eens ondersteboven op je handen gestaan? Of aan het klimrek gehangen? Dan zie je hoe het is als alles op zijn kop staat.
Bij Fien staat het leven ook op zijn kop, zelfs als ze met beide voeten gewoon rechtop op de grond staat. Dat komt door haar ouders. Zij zijn verslaafd aan hun reizen naar een 'vreemd land'. Daar reizen ze telkens naartoe als ze drugs genomen hebben. Ze vinden het langs de ene kant heel fijn, maar langs de andere kant is het 'vreemde land' ook eng en ongezond. Ze willen er dolgraag mee stoppen. Maar dat lukt niet zo makkelijk.
Sommige mensen en ouders reizen ook in hun hoofd naar een 'vreemd land' zonder drugs te nemen door een psychische ziekte. Ook dan staat alles wel eens op zijn kop. Als kind is het dan niet makkelijk om je ouders te begrijpen. Waarom doen ze dat? Waarom gebeurt dit? En komt het door mij? In dit boek leer je dat het zeker niet de schuld is van Fien. En dat haar ouders heel erg hun best doen om bij haar te blijven, om niet meer naar het 'vreemde land' te gaan, om de dingen niet op hun kop te zetten.

Wil je meer leren over dit onderwerp

Wil je meer leren over psychische problemen of mensen met drugproblemen of een andere verslaving,
of heb je zelf ouders of familie met zulke problemen? Dan kun je terecht op deze websites:

www.koppvlaanderen.be/index.php/kinderen-tot-12-jaar
www.alsjeoudersdrinken.be
www.acoolworld.be
www.drugsinbeweging.be

Gerelateerd nieuws