Zwijgen is goudvis

Auteur:

Annabel Pitcher

Illustrator:

Leo Nickolls

Vertaler:

Ellis Post Uiterweer en Uitgeverij

Aantal pagina's: 366
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar: 2016

Recensie

Als Tess toevallig een tekst leest op de computer van haar vader, stort haar wereld in. Ze is totaal overstuur en weet niet wat ze moet doen. Ze voelt zich als de kleine planeet Pluto, ver weg en onbereikbaar voor iedereen. Weglopen van thuis lijkt nog de beste oplossing. Als dat niet lukt besluit ze om haar woede te verbijten en niet meer te spreken. Haar ouders en de leerkrachten op school proberen uit te zoeken wat er met de zwijgende Tess aan de hand is. Alleen oma blijft er rustig bij. En Tess houdt vol.
Het zwijgen van Tess zorgt ook voor een pijnlijk misverstand met haar vriendin Isabel. Als buitenbeentjes steunen ze elkaar door dik en dun op school. Nu Tess er alleen voor staat barst de hel los. Ze wordt het mikpunt van allerlei pesterijen. In haar zoektocht naar houvast rekent ze op de steun van de nieuwe leraar wiskunde Meneer Richardson. Een verkeerde gok zo blijkt later. Dan beseft Tess dat het tijd is om weer te spreken.

Tijdens die moeilijke periode klampt Tess zich vast aan meneer 'Goudvis', een mini-zaklampje in de vorm van een goudvis met wie ze in haar hoofd praat. Meneer Goudvis is zowel haar talisman als de stem van haar geweten. Hij houdt haar een spiegel voor en dwingt haar om na te denken over de situatie en over de keuzen die ze maakt.

Zwijgen is goudvis raakt gevoelige thema's aan die adolescenten zeker aanspreken: de vraag Wie ben ik?, loskomen van je overbezorgde ouders en vooral een eigen plek vinden in de groep van kritische leeftijdgenoten.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

Zwijgen is goudvis is de derde YA roman van Annabel Pitcher. Eerder schreef ze Mijn zus woont op de schoorsteenmantel en Onder de ketchupwolken, dat bekroond werd met de Waterstone's children's Prize. In Nederland won Onder de ketchupwolken in 2015 de Gouden Lijst.
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/onder-de-ketchup-wolken