Zwarte Lieveling

Auteur:

Susanne Koster

Illustrator:

Omslagontwerk Studio Clavis

Vertaler:
Aantal pagina's: 263
Uitgever: Clavis
Jaar: 2017

Recensie

Saskia werd jaren mishandeld en misbruikt door haar stiefvader. Het boek begint met haar aankomst in een opvangtehuis voor jongeren. Saskia probeert een nieuw leven op te bouwen, maar dat gaat niet vanzelf. In het begin van haar verblijf wordt ze vaak geconfronteerd met herinneringen aan de mishandelingen en het misbruik, cursief weergegeven in het boek. Saskia heeft het moeilijk om met haar gevoelens om te gaan. Ze wil een nieuw leven opbouwen en haar verleden volledig afsluiten, maar aan de andere kant mist ze haar mama, zus en broertje heel erg. Zodra mensen te dichtbij komen of situaties lastig worden, komt er een zwarte sluier tevoorschijn die haar doet blokkeren. Naarmate de tijd vordert, nemen de herinneringen af en kan ze beter aarden in haar nieuwe leven. Ze krijgt een vriendje, vindt een leuke hobby, maakt kennis met veel lieve mensen en krijgt een job die haar ligt. Het zwarte in haar hoofd maakt stilaan plaats voor grijs en uiteindelijk voor een waaier van mooie kleuren.

Ik heb het boek heel graag gelezen. De schrijfster slaagt erin de lezer al meteen bij het begin van het boek te boeien. De herinneringen aan het misbruik worden heel direct beschreven en komen hard aan. Als je eenmaal in het verhaal bent weggedoken, word je meegesleept door de vloeiende schrijfstijl.

Hannelore Delva

Leuke weetjes

Zwarte lieveling werd voor het eerst uitgegeven in 1995 bij uitgeverij Sjaloom. In 2017 werd het bij Clavis heruitgegeven als het eerste deel van De oneindigheidstrilogie over mishandeling, hoop en oneindige liefde.

Meer leren over dit onderwerp

Straks doet het geen pijn meer – Dirk Bracke
Zeven dagen donker – Karel Verleyen
Een andere huid – Yennick Meert
Blauwe plekken – Anke De Vries
Het duivelskind – Maria Genova en Angel Van Der Vecht