Zullen we een bos beginnen?

Auteur:

Jaap Robben

Illustrator:

Benjamin Leroy

Vertaler:
Aantal pagina's: 63
Uitgever: De Geus
Jaar: 2008

Recensie

Zullen we een bos beginnen? is een dichtbundel voor jonge ontdekkingsreizigers die via woord en beeld op zoek willen gaan naar de grootse en kleine dingen van het leven. Zij ontdekken ze in alle plezier en creativiteit in de gedichten van Jaap Robben én de illustraties van Benjamin Leroy. In de bundel wordt de eigen herkenbare wereld van de jonge lezer als uitgangspunt gebruikt om verder na te denken over wat er rondom hen gebeurt. Via het observeren van de kleine dingen, zoals fotokadertjes en sokken, ontstaan diepere reflectie, grote ideeën en aparte associaties.

Knolletjes sokken

Gek dat mensen
sokken gevangen houden
in het donker van hun kasten.
Tot pijnlijk strakke knolletjes gedraaid
in een achterwaartse salto
flikflak met dubbele knopen
alsof iedereen bang is
dat ze weg willen lopen.
Maar sokken
hoef je niet te mishandelen,
want zonder voeten
houden ze niet van wandelen.

De dichter werpt een nieuw licht op alledaagse voorwerpen. Zo wordt een auto verliefd op een caravan tijdens de vakantie en zitten sokken acrobaatgewijs gevangen in de sokkenlade.

De jonge lezer leeft zich makkelijk in in de gedichten en wordt gestimuleerd stil te staan bij het alledaagse. Zijn fantasie- en filosofievermogen worden geprikkeld en zelfs verder ontwikkeld. Een aantal gedichten start met een vraag die uitnodigt om dieper na te denken, op een licht filosofisch niveau. De gedichten kunnen erg kort zijn, slechts enkele regels, maar ook een langer verhaal vertellen. Daarbij worden het taalniveau en -gevoel van de lezer verder aangescherpt via eenvoudige beeldspraak, onverwachte rijmvormen en nieuwe woorden of uitdrukkingen.
Maar de gedichten zijn vooral erg speels, avontuurlijk en leuk. Die sfeer wordt versterkt door de humoristische illustraties van Benjamin Leroy die als het ware een commentaar bij de gedichten geven. Bij het titelgedicht zie je het bos in stapjes stilaan groeien… er duiken verschillende personages op… de bundel, de vragen en het ontdekkingsproces blijven groeien…

Met Zullen we een bos beginnen? kijk je niet alleen met een open en verwonderlijke blik naar het bos en de natuur, maar naar het hele leven in zijn magische alledaagsheid!

Zullen we een bos beginnen?

Graaf een kuil
en plant je boom
voorzichtig
naast de mijne.

Kunnen ze elkaar
uit de wind houden
als het stormt

of in de zondag zon
samen zwijgen.

En als ze 's avonds
door de wimpers
van hun twijgen
naar elkaar kijken
beginnen ze al
op een bos te lijken.

- Door Annelies Marin -

Leuke weetjes

De bundel Zullen we een bos beginnen? werd in 2009 genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs. Intussen zijn er meer dan 3300 exemplaren van de bundel verkocht en is hij toe aan een derde druk!

Links

Jaap Robben is naast dichter ook cabaretier. Hij schreef naast deze dichtbundel ook de bundels Twee vliegen (2004) en De nacht krekelt (2007). Hij is ook uitgeroepen tot stadsdichter van Nijmegen. Meer info over hem vind je op zijn webstek: www.zullenweeenbosbeginnen.nl.

Je ontdekt er ook meer over Zullen we een bos beginnen? en ander werk van hem. En je kunt er zelfs je eigen boom planten! Doe dus mee en begin samen aan een bos.