Zout van de zee

Auteur:

Ruta Sepetys

Illustrator:

Theresa Evangalista

Vertaler:

Aleid Van Eekelen – Benders

Aantal pagina's: 398
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar: 2016

Recensie

Zout van de zee de jeugdroman van Ruta Sepetys vertelt het aangrijpende verhaal van drie jongeren – Joana, Florian en Emelia – die letterlijk moeten vluchten voor hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben alle drie hun eigen drijfveren om de tocht te ondernemen en ze hebben ook elk al heel wat meegemaakt door de verwoestende oorlog, waaronder het verlies van heel wat familieleden en vrienden.

Op een bepaald ogenblik kruisen de paden van deze jongeren elkaar en zetten ze hun tocht samen verder, bijgestaan door nog een aantal andere vluchtelingen. Onderweg wordt het steeds belangrijker om op elkaar te kunnen vertrouwen. Hun doel is om in de stad Gotenhafen op één van de schepen te geraken om zo het oorlogsgebied te kunnen verlaten. Maar zullen ze de tocht tot aan de haven in zulke barre omstandigheden wel kunnen overleven? Zullen ze toegelaten worden op de schepen? En waarom doet Florian zo geheimzinnig? Hij moet wel een verborgen agenda hebben.

De tocht is niet zonder gevaar en het onderlinge vertrouwen wordt regelmatig op de proef gesteld. Uiteindelijk slagen ze erin om samen aan boord van het enorme schip Wilhelm Gustloff te gaan. Wat ze echter niet weten is dat ze op dat schip niet zo veilig zijn als ze wel denken…

Het boek wil meer inzicht verschaffen in de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en het vaak vergeten verhaal van het schip de Wilhelm Gustloff. Het verhaal laat ons zien dat heel wat onschuldige mensen het zwaarst getroffen werden door deze oorlog. Kinderen en jongeren verloren hun ouders, mensen stierven onderweg in een poging om te vluchten, hele dorpen werden verwoest door bombardementen, meisjes en vrouwen werden misbruikt door de soldaten,…

Ruta Sepetys slaagt erin om deze toch wel zware boodschap op een heel meeslepende manier te verwoorden. Je wordt als lezer ook echt geraakt door alle gruwelijkheden die de personages meemaken. Het emotionele effect wordt natuurlijk alleen maar uitvergroot als je je bedenkt dat de beschreven gebeurtenissen gebaseerd zijn op een waargebeurd drama.

Door het thema van jonge mensen op de vlucht voor oorlog krijgt deze historische roman ook een link met de actualiteit.

Zout van de zee is een enorm aangrijpend en meeslepend verhaal over de Tweede Wereldoorlog, verteld vanuit het perspectief van jongeren. Zelfs voor mensen die niet echt van oorlogsromans houden, is dit een aanrader. Het is namelijk geen ‘traditionele’ oorlogsroman waarin de strijd op de slagvelden centraal staat. Integendeel. Het is eerder een psychologische roman die je inzicht verschaft in het leven van jonge mensen tijdens de oorlog en de manier waarop zij met alle gruwelijkheden omgaan.

Karen Bergen

Meer leren over dit onderwerp

Wil je meer informatie over het oorlogsschip surf dan naar:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Gustloff_(schip,_1938)

Valkuilen

De dikte van de roman kan sommige lezers misschien wat afschrikken, maar het boek is opgedeeld in heel erg korte hoofdstukjes waardoor het erg vlot leest en je dus heel makkelijk in kleine beetjes kan lezen. Een mogelijk nadeel van deze opdeling in korte hoofdstukken met steeds wisselend perspectief tussen de verschillende personages is dat sommige lezers misschien snel de draad van het verhaal kwijt zijn.