Zoenen met een selfie

Auteur:

Frank Adam

Illustrator:

Bert Dombrecht

Vertaler:
Aantal pagina's: 85
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2015

Recensie

Zoenen met een selfie is een 'graphic novel' die bestaat uit negen korte verhalen. Elk verhaal is gebaseerd op een werk uit de Vlaamse schilderkunst. Het is moeilijk om eenduidig te vertellen waarover elk verhaal gaat, omdat dit door elke lezer anders geïnterpreteerd kan worden.

Het samenspel van tekst en illustraties en de speelse lay-out maakt het een boek dat je op elke pagina weet te verrassen. Na elk verhaal krijg je een foto te zien van het schilderij waarop het verhaal gebaseerd is, waardoor je vaak je interpretatie van het verhaal wat bijstuurt. Op het einde van het boek vind je twee pagina’s met uitleg over de negen schilderwerken die als inspiratiebron gediend hebben voor deze graphic novel. Persoonlijk vond ik deze informatie interessant omdat die je interpretatie van de verhalen wat extra kan sturen. Wat niet wegneemt dat je er je eigen interpretatie aan kan blijven geven.

Zoenen met een selfie toont aan dat ook schilderkunst uit de Middeleeuwen of de negentiende eeuw nog steeds geherinterpreteerd kan worden. Meer nog, deze schilderwerken kunnen omgetoverd worden tot moderne verhalen. De vorm van een graphic novel past goed bij het concept: schilderijen omvormen tot een (tekstueel) verhaal, zonder het visuele aspect daarbij volledig te verliezen.

Karen Bergen

Meer leren over dit onderwerp

Hou je van dit genre dan spreekt dit boek je misschien ook aan:
Rembrandt, een graphic novel over het leven van Rembrandt gemaakt door Typex, een hedendaagse Nederlandse kunstenaar (Uitgeverij Oog en Blik | De Bezige Bij).

Valkuilen

Niet iedereen houdt van of staat open voor graphic novels. Bovendien zijn de verhalen in Zoenen met een selfie gebaseerd op oude werken uit de schilderkunst, een thema dat op het eerste gezicht misschien niet direct aanspreekt. Heel wat mensen zullen daarom misschien overtuigd moeten worden om in dit boek te beginnen. Als je openstaat voor een aparte leeservaring en graag verhalen leest die op allerlei manieren geïnterpreteerd kunnen worden, dan is dit boek wel iets voor jou.