Wolf, hond en kat

Auteur:

Sylvia Vanden Heede

Illustrator:

Marije Tolman

Vertaler:
Aantal pagina's: 123
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2010

Recensie

Al van bij de start is het duidelijk dat Kat, het nieuwe personage in dit boek, de vijand is van Hond en Wolf. Ze is geen gewone, maar een erg woeste en wilde kat. Wolf is erg bang van Kat. En Kat is erg bang van Hond. Hond kan haar dus met zijn nijdig geblaf verjagen.
Wolf en Hond zijn neven. Als Wolf ziek wordt, wil Hond hem dan ook helpen en verzorgen. Maar Kat heeft andere plannen. Zij wil bij Wolf binnen raken en hem het leven zuur maken. Wolf en Hond moeten dus de poten in elkaar slaan tegen Kat!
Met allerlei listen die jonge lezers zullen herkennen uit het klassieke sprookje De zeven geitjes, werkt Kat zich binnen in het huis van de zieke Wolf. Ze takelt Wolf lelijk toe en verdwijnt. Als even later Hond verschijnt, denkt Wolf dat het wéér Kat is die aan de deur klopt. Hond raakt slechts binnen via de hulp van een muis. Maar waar één muis is, zijn er meer en al snel zit het huis van Wolf ook vol met het 'Volk van knaag'. Hond voelt zich verantwoordelijk voor zijn zieke neef, maar anderzijds voelt hij zich schuldig omdat hij zijn baasje in de steek laat…

Voor Lannoo's serie voor beginnende lezertjes schreef Sylvia Vanden Heede Wolf, Hond en Kat, een opvolger van Wolf en Hond, waarvoor ze vorig jaar van de Griffeljury een Vlag en Wimpel kreeg.
Elk hoofdstuk kan worden gelezen als een afzonderlijk verhaal. Samen vormen ze ook één lang verhaal met een positieve afloop: 'Eind goed, al goed'.
De beschreven situaties zijn verrassend en grappig, zoals het plots verschijnen van de muizen, de naïeve reacties van Wolf die te veel wijn dronk en de vindingrijkheid van Hond om zijn zieke neef te helpen. Ook de rijmen van Wolf en Hond zorgen voor leuke stukjes, waarvan beginnende lezers genieten: Ik bijt in zijn bil. Ik trek aan zijn oor. Ik geef hem een schop. Ik ga daar mee door. Ik trap op zijn kop. Ik hap in zijn kont. Dat is wat ik wil met de beer van Hond.

De karakters van de drie dieren worden raak beschreven: Kat is geen poes. Nee hoor! Een poes is lief en tam. Kat is woest en wild. Hond weet dat Wolf niet echt te vertrouwen is: Bijt mij niet. Ik weet dat jij mijn neef bent. Maar jij bent en blijft een Wolf. Jij bijt als je trek hebt. En je hebt vaak trek.
Hond heeft als bijzonderste kenmerk dat hij wel trouw is, trouw aan zijn baasje, maar vooral ook aan zijn neef: Het spijt me baas. Ik blijf bij Wolf. Dat moet echt. Ik ben trouw. Daar ben ik een hond voor. Ik laat mijn neef niet in de steek. Vertrouwen hebben en zich verantwoordelijk voelen vormen zo twee belangrijke thema's die als een rode draad doorheen het verhaal lopen.

De illustraties van Marije Tolman (winnaar Gouden Penseel 2010 met De Boomhut), passen perfect bij de sfeer van het verhaal. De agressieve, valse Kat, de vaak niet te vertrouwen Wolf en de zorgzame Hond, worden knap uitgebeeld. Bij elk hoofdstuk hoort minstens één paginagrote illustratie. Die prachtige kijkplaten, met veel leuke details, vormen een aangenaam intermezzo tijdens het lezen. Verder verschijnen er op de meeste pagina's kleine, expressieve aquarellen in de tekst.

Ondanks de leestechnische beperkingen van AVI 1 tot AVI 3, hanteert Sylvia Vanden Heede een klankrijke, ritmische taal, die zich ook vlot laat voorlezen. Voor beginnende lezers zijn de hoofdstukken vrij lang, van 6 tot 11 pagina’s. Niet alle zesjarigen kunnen het opbrengen om alles zelfstandig te lezen. Ook enkele uitdrukkingen, zoals 'Kat heeft de pest in', 'Ze valt haast in zwijm', 'Je keek te diep in het glas' ... zullen jonge lezers wellicht niet begrijpen. Daarnaast kunnen het kleine formaat van het boek en het eerder kleine lettertype, waardoor er vrij veel regels op één blad staan, struikelblokken vormen voor de doelgroep. Al van bij het eerste hoofdstuk worden hoofdletters gebruikt, wat leestechnisch niet hoort in een tekst op AVI 1. Maar door afwisselend voor te lezen en de kinderen zelf te laten lezen, kunnen echter ook minder vlot vorderende lezertjes genieten van dit spannende dierenverhaal.

Ondanks enkele inhoudelijke en leestechnische hindernissen is dit een grappig en knap geschreven verhaal dat in de tweede helft van het eerste leerjaar aan vlotte lezers een welkome afwisseling zal bieden voor de leestekstjes van de leesmethode.

- Door Anita Wuestenberg -

Leuke weetjes

Het werk van Sylvia Vanden Heede werd onder meer bekroond met een Zilveren Griffel en de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer. Je kent haar misschien ook van de leuke avonturen van Vos en Haas?

Wie meer te weten wil komen over de schrijfster, kan in elk geval een bezoekje brengen aan deze websites:

www.lannoo.com/content/lannoo/wbnl/listview/1/index.jsp?auteurcod...
www.villakakelbont.be/html/auteurs/auteurscontent.asp?show=id&id=101
www.leesplein.nl/LL_plein.php?submenu=set_set&id=182
www.kjoek.nl/schrijvers.php?schrijversid=1f3be9169e26f1c8d51

Meer leren over dit onderwerp

Leren luisteren is leren lezen! Daarom blijft voorlezen erg belangrijk in het lees- en leerproces, zelfs als jonge lezers de stap zetten naar zelf lezen. Jan van Coillie vermeldt in Voorlezen kan iedereen! (2005) dat beginnende lezers het risico lopen het plezier in lezen te verliezen omdat de verhalen die ze leestechnisch aankunnen vaak inhoudelijk veel minder te bieden hebben dan de verhalen die ze vroeger beluisterden. Volgens Aidan Chambers kunnen kinderen overigens veel meer dan we denken. Ze kunnen in principe alle teksten lezen, hoe moeilijk ook, zolang er een volwassen begeleider is die samen met hen leest en het even van hen overneemt als het te moeilijk wordt.

Op de website van Stichting Lezen en de Voorleesweek ontdek je tal van voorleestips:
www.stichtinglezen.be
www.voorlezen.be.

Ook op de website van LINC vzw vind je tips om voor te lezen en workshops of lezingen die voorlezers kunnen inspireren: www.linc-vzw.be.

Wil je meer leren over het effect van voorlezen, ook bij oudere kinderen? Lees dan zeker onderstaande artikels:
- Tania Van Acker e.a.: Voorlezen kan iedereen! (Davidsfonds/Infodok, 2005)
- Aidan Chambers: De leesomgeving: hoe volwassenen kinderen kunnen helpen van boeken te genieten (Querido, 1995)

Links

Een andere interessante recensie over dit boek vind je op de website van Knack: http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/boeken/recensies-jeug...