Witte gaten

Auteur:

Guido Bottinga

Illustrator:

Marc Suvaal

Vertaler:
Aantal pagina's: 316
Uitgever: Lemniscaat
Jaar: 2015

Recensie

Niels is een wat eenzelvige jongetje. Hij groeit op bij zijn moeder Simone die zich zorgen maakt omdat hij een slechte eter is en geen vriendjes heeft. Zijn kennismaking met meneer Bergmans, een astronoom die erg teruggetrokken leeft verloopt wat ongelukkig. Omdat zijn moeder deze oudere man kent als de vader van haar jeugdvriendinnetje, ontmoeten ze elkaar opnieuw, het begin van een ongewone vriendschap. Meneer Bergmans merkt vrij snel dat Niels een hoogbegaafde jongen is. Hij leert hem schaken, koken en weet hem te boeien met verhalen over wiskunde, wetenschap en sterren. Samen met Matthijs de autistische zoon van Meneer Bergmans vormen ze een vreemd trio.
Niels bloeit helemaal open; hij haalt uitstekende resultaten op school en kan op jonge leeftijd naar de universiteit, waar hij in het spoor van zijn oude vriend natuurwetenschappen studeert. Het enthousiasme van zijn leermeester geeft hem vleugels.
Maar alles verandert wanneer Meneer Bergmans iets onvergetelijks doet, weliswaar iets prachtigs maar de samenleving heeft er helaas geen begrip voor. Het leven van Niels, Matthijs en Meneer Bergmans neemt daardoor een onverwachte wending, maar hun liefde en vriendschap houdt stand.
Guido Bottinga weeft de grote levensvragen over geloof en wetenschap, over liefde en vriendschap, over geloof, Bijbel en kennis in een boeiend verhaal dat je als lezer vasthoudt en ontroert. De gesprekken tussen Meneer Bergman en zijn jonge vriend Niels zijn onvergetelijk. De zwarte en de witte gaten lichten een tipje op van het geheim van de schepping en het wonder van het leven.
We zijn één met de sterren. De mensheid, en iedere afzonderlijke mens, maakt deel uit van het grootste wonder dat er bestaat; Het leven waarmee wij zijn begiftigd stroomt door het hele heelal en verbindt alles wat daar is. En als je je dat realiseert, ga je anders naar de sterren kijken. En als mens, maar zeker ook als wetenschapper zul je ze beter begrijpen. (84)
Een ander belangrijk thema in het boek is keuzen maken. Simone de moeder van Niels en haar jeugdvriendin Odilia de dochter van Meneer Bergman nemen hier vaak tegenovergestelde posities in bijvoorbeeld over geld en carrière, maar ook wat betreft de zorg voor Matthijs, de toekomst van Meneer Bergmans en van de jonge Niels.
Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

Guido Bottinga schreef eerder De verwanten, een young-adultroman over de Grote Oorlog.
http://www.lees-wijzer.be/jongeren/boek/de-verwanten

Meer leren over dit onderwerp

Valkuilen

Lemniscaat gaf dit boek het label volwassenenroman. Het boek is echter evenzeer geschikt voor de doelgroep adolescenten. Je kan het lezen als een coming-of-age-boek waarin Niels op zoek gaat naar wie hij is en nadenkt over de toekomst en wat hij in het leven belangrijk vindt.
Lezers die gefascineerd zijn door wetenschap houden vaak niet van fictie, maar dit boek zal hen beslist aanspreken! Het verdient een plaats op de leeslijst van de school.