Wij zijn allemaal moleculen

Auteur:

Susin Nielsen

Illustrator:

Minna So

Vertaler:

Lydia Meder

Aantal pagina's: 269
Uitgever: Lemniscaat
Jaar: 2016

Recensie

'Ik heb altijd al een zusje gewild' Zo begint de hoogbegaafde Stewart zijn relaas. Maar zijn moeder is niet zwanger wel ernstig ziek. Kort daarna sterft ze aan kanker. Samen met zijn vader probeert hij te overleven. Mama is nog overal aanwezig in hun huis en soms zoekt hij troost bij Schrödinger, zijn poes. Het leven staat echter niet stil. Leonard wordt verliefd op Caroline, een collega die gescheiden is en hij besluit om in haar ruime woning in te trekken. Stewart moet dus het huis waar zoveel dingen aan mama herinneren achterlaten. Meteen is een andere nabije school ook handiger. Maar hij krijgt nu wel echt een stiefzus, want Caroline heeft een dochter Ashley. Maar Ashley zit niet te wachten op een broer. Ze vindt Stewart klein en onaantrekkelijk, ook al is hij slim en noemt hem 'de griezeldwerg' of 'Spuwart'. Ashley heeft de scheiding van haar ouders helemaal niet verwerkt en nog minder het feit dat haar vader zich ge-out heeft als homo. Ze schaamt zich, vooral omdat ze vreest dat al die gebeurtenissen haar imago op school schaden. Dat Stewart bovendien bij haar in de klas komt maakt alles nog moeilijker.
Maar hij scoort onverwacht als hij haar in contact brengt met Jared, een jongen die hem pest. Jared is echter niet de droomjongen die Ashley in gedachten heeft. Hij is brutaal en gemeen en vooral uit op zijn eigen pleziertjes. Ashley is voor hem 'een opgeilster' of gewoon 'een teef'. Dat Jared geen 'kwaliteitsmens' is, beseft Stewart veel sneller dan Ashley.
Als het oudejaarsfeestje uit de hand loopt is hij koelbloedig genoeg om snel op te treden.

Wij zijn allemaal moleculen brengt een dubbelrelaas van de gebeurtenissen. Om de beurt vertellen Stewart en Ashley wat hen overkomt. Daardoor weet de lezer vaak meer dan de personages en beseft hij beter waarom alles zo moeilijk ligt. Ashley bijvoorbeeld hecht enorm veel belang aan uiterlijk vertoon, aan de sociale ladder en vooral aan de mening van haar vriendinnen. Ze zit gevangen in een wereld vol vooroordelen en reageert vaak arrogant of emotioneel. Ze leeft zich niet in Stewart die een moeilijke periode van rouw achter de rug heeft. Stewart heeft door de dood van zijn moeder en de hechte vriendschap met zijn vader meer incasseringsvermogen. Hij beseft hoe moeilijk de situatie is en wil zijn vader niet teleurstellen. Hij zoekt naar oplossingen en probeert de zaak zoveel mogelijk te ontmijnen. Hij staat open voor nieuwe dingen en is handig in het bedenken van oplossingen. Zijn to do lijst voor de nieuwe school is daar een goed voorbeeld van. De band met zijn overleden moeder - tastbaar in haar deken en haar beeldjes - is heilig, net als zijn kat voor wie hij door het vuur gaat. Daar communiceert hij ook duidelijk over.
Leonard en Caroline proberen zo goed als mogelijk een nieuwe gezinssituatie op te bouwen, maar ze onderschatten een aantal gevoeligheden en vooral het ondermijnende gedrag van Ashley.
Het verhaal krijgt een positief einde. Stewart had al vrienden op school, maar de gebeurtenissen zorgen er voor dat hij echt geliefd wordt. Ashley ontdekt waar het echt op aan komt. Ze leert met andere ogen kijken naar haar vader en zijn vriend, naar Stewart en naar haar klasgenoten.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

De titel Wij zijn allemaal moleculen staat voor verbondenheid. Stewart legt zijn inzicht daarover eerder uit aan Ashley. Als iemand sterft, breken de moleculen af in kleinere moleculen en in individuele atomen. (..) Dat atoom kan deel worden van een molecuul in iets anders, bijvoorbeeld een bloeiende bloem, of zelfs een ander mens. (..) In ons oude huis zweefden heel veel moleculen van haar (= zijn moeder) rond, dus daar voelde ik mij altijd verbonden met haar. Maar toen kwamen we hier wonen en moest ik een specifiek object (= zijn dekentje)gebruiken om haar moleculen in te ademen. (135-36)

Stewart geeft zijn kat de naam Schrödinger omdat hij van wetenschap houdt. Hij verwijst zo naar een gedachte- experiment dat Erwin Schrödinger beroemd maakte. Op pagina 78 legt hij de theorie uit aan Ashley, die zijn redenering helaas niet kan volgen.
Meer informatie over Schrödingers kat vind je op:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dingers_kat
http://wetenschap.infonu.nl/wetenschappers/126571-schrodingers-ka...

Valkuilen

Ashley wordt misschien iets te stereotiep voorgesteld. Vooral het feit dat ze moeilijke woorden zoals 'sinecure' of 'melodramatisch' en uitdrukkingen als 'zak en as' niet begrijpt of fout gebruikt past niet zo goed bij haar leeftijd.