Wie is de koning? Tien magische verhalen uit Afrika

Auteur:

Beverley Naidoo

Illustrator:

Piet Grobler

Vertaler:

Jesse Goossens

Aantal pagina's: 69
Uitgever: Lemniscaat
Jaar: 2015

Recensie

Dit boek telt 10 losstaande volksverhalen uit Afrika. In alle verhalen spelen dieren de hoofdrol. Er is telkens een soort boodschap of moraal of een verklaring van iets. De ene keer luchtig (waarom een aap in een boom woont), de andere keer wat diepgaander (laat niet zomaar anderen voor je werken en sluit daarbij niet iemand (nl. schildpad) uit). Het ene verhaal is heel kort, het andere dan weer langer. Wie is de koning? is een heel fijn voorleesboek. Er hangt een Afrikaanse sfeer rond door de vrolijke tekeningen, maar ook door de beschrijvingen van het alledaagse werk zoals maïs fijnmalen of de hut vegen, …

Sarah Auwerx

Leuke weetjes

Ik vind de tekeningen vrolijk en kleurrijk. De letters van de titel zijn versierd met Afrikaanse symbolen en in het boek krijgen bijna alle dieren, de kledij en de huizen een symbolische en kleurrijke opsmuk. Zo brengen ze de verhalen nog meer tot leven.
Jammer dat de illustrator niet steeds de belangrijkste gebeurtenis uit het verhaal kiest. Nu gaat het vaak om iets bijkomstigs, terwijl het voor kinderen bij het voorlezen fijn is als ze de hoofdmomenten kunnen zien. Bij het verhaal van ‘Schildpad en zijn Banjo’ hadden we graag alle dieren op het veld zien werken met hun schoffels en kapmessen.

Meer leren over dit onderwerp

Ik vind het heerlijk om verhalen uit andere landen te lezen/ horen. Daarom is de toelichting over de verhalen, bijvoorbeeld van waar ze komen, op de 2 laatste pagina’s heel boeiend. Op die manier kan ik weer verder zoeken en lezen.

Valkuilen

Ik las 2 verhalen ook voor aan mijn jongste zoon van 3,5 jaar en dat ging behoorlijk goed. Toch denk ik dat hij iets te jong was voor het boek. Er zijn lange stukken tekst en ik zag hem steeds zoeken naar ondersteunende tekeningen. Achteraf kon hij wel vertellen waarover het verhaal over ging.