Wawa de wondervogel. Spreeuwenstad en de piraten

Auteur:

Cao Wenxuan

Illustrator:

Li Guangyu

Vertaler:
Aantal pagina's: 46
Uitgever: Leonon Media
Jaar: 2017

Recensie

Een grote vreemde bruine vogel wordt gered door een oude visser uit Spreeuwenstad. Hij besluit om daar tussen de mensen te blijven wonen en bouwt een nest op de hoge schoorsteen van een verlaten fabriek. Groot en klein vinden de bruine vogel bijzonder. Ze noemen hem Wawa, want Wa! Wa! is het geluid dat hij maakt. Soms als Wawa uit de kruiken in de grote voorraadschuur drinkt vliegt hij als een echte acrobaat door de lucht. Met zijn vrolijke capriolen maakt hij de kinderen aan het lachen.
Op een dag wordt Spreeuwenstad bedreigd door Deukhoed en een bende piraten. De bewoners zijn bang. Wawa besluit om te helpen. Hij verzamelt een grote zwerm vogels en gaat op zoek naar Deukhoed en de piratenboot. Eerst bestoken ze de bemanning met poep, waarna scheuren ze de zeilen aan flarden. Met peddels en roeispanen bereiken de piraten een eiland. Terwijl ze even zwemmen stelen de vogels hun kleren, zodat ze bibberend van de kou de nacht moeten doorbrengen. Met gestolen kleren zetten ze hun rooftocht verder. Helaas opnieuw duiken de kwellende vogels op, nu om de rijst voor het ontbijt te roven. Uitgeput komen de piraten in Spreeuwenstad aan. Intussen hebben de bewoners valkuilen aangelegd en netten gespannen. Zo worden de piraten en Deukhoed gevangen. Het is feest voor de bewoners en de wonderdrank wordt bovengehaald. Wawa de wondervogel drinkt vrolijk mee en dat zorgt bij de kinderen voor veel plezier.

Spreeuwenstad en de piraten is een eenvoudig rechtlijnig verhaal. De dankbare held Wawa helpt de bewoners van Spreeuwenstad. Hij toont dat wie niet sterk is, toch slim kan zijn. Telkens opnieuw vindt Wawa de zwakke plek van de vijand. Alleen zou het wellicht niet lukken om de piraten te verslaan, met de hulp van zijn vogelvrienden kan het wel, want samen ben je sterk ! Een mooie boodschap. Toch had ik net iets meer verwacht van dit boek. De Chinese auteur Cao Wenxuan won immers in 2016 de Hans Christian Andersen Award, zowat de belangrijkste bekroning in kinderboekenland. Hij is vooral bekend om zijn realistische verhalen over het leven op het platteland in China zoals Bronze and Sunflower dat alom geprezen wordt. Vaak vindt hij inspiratie in zijn eigen kindertijd. Misschien gaat het verhaal van Wawa de wondervogel wel terug op een oud volksverhaal. Dat de vogel en zijn vrienden het winnen van een bende piraten past immers perfect binnen de optimistische filosofie van het sprookje.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

Cao Wenxuan is professor aan de universiteit van Peking. Hij neemt zijn jonge lezers ernstig.
Achteraan op de cover staat een tekst van de auteur over Wawa. 'Bestaat zo'n vogel echt in onze wereld? Ik ben er niet zeker van, maar het is zeker een memorabele vogel. Ik vind hem leuk, en ik hoop dat jij hem ook leuk vindt. Ik heb gedroomd dat ik een vogel was. Mijn droom is nu werkelijkheid geworden. '

Wawa de wondervogel. Spreeuwenstad en de piraten is waarschijnlijk het eerste boek van Cao Wenxuan dat in het Nederlands vertaald werd.