Vrolijk

Auteur:

Mies van Hout

Illustrator:

Mies van Hout

Vertaler:
Aantal pagina's: 52
Uitgever: Lemniscaat
Jaar: 2011

Recensie

In dit kleurrijke prentenboek duik je met heel bijzondere vissen onder in een wereld vol gevoelens. Van vrolijk naar droevig, naar nieuwsgierig en verwonderd, naar kwaad en verward, tot zelfs gelukkig en verliefd!

Mies van Hout werkte met kleurrijk oliepastelkrijt tegen een donkere achtergrond en creëerde zo een onderwaterwereld die jonge kinderen zal verwonderen en onderdompelen in een wereld met wisselende stemmingen en spannende gezichtsuitdrukkingen van de vissen.
De tekeningen in kinderlijke stijl zullen zelfs de allerkleinsten aanspreken.
Ook de letters van de bijhorende emoties werden in kleurige en heldere lijnen op erg expressieve manier verbeeld: groot of klein, stoer of bang, schreeuwerig of lieflijk. Telkens aanvullend op de emotie die door de vissen wordt uitgebeeld.

Sommige woorden en gevoelens als ‘verward’ of ‘verwonderd’ zullen voor de jonge lezers nog wat moeilijk zijn, en bepaalde nuances die spelen tussen ‘blij’ en ‘vrolijk’ en ‘gelukkig’ of ‘bang’ en ‘geschrokken’ zijn zelfs voor volwassenen niet altijd even duidelijk te vatten of uit te leggen.
Toch is het een vrolijk en stemmig prentenboek, ondanks de donkere achtergrond en kaft, en is het zowel op kunstzinnig vlak als op het gebied van woordenschat en emotionele groei een leuk en krachtig instrument om mee te werken met jonge kinderen. Ze kunnen zelf aan de slag met het verbeelden en tekenen van hun emoties, leren deze te benoemen en vooral herkennen. Hopelijk worden ze er telkens even vrolijk van als de vis op de kaft!

- Door Annelies Marin -

Leuke weetjes

Andere boeken van Mies van Hout met haar typische stijl ontdek je op haar website:
www.miesvanhout.nl
Maar ook op onze webstek:
www.lees-wijzer.be/begeleider/zoeken/results/mies%20van%20hout

Doe-opdrachten

Bij dit boekje vind je ook enkele educatieve tips en opdrachten:
www.miesvanhout.nl

Gerelateerd nieuws