Viktor

Auteur:

Jacques Maes en Lise Braekers

Illustrator:

Jacques Maes en Lise Braekers

Vertaler:
Recensie thema's: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 40
Uitgever: Van Halewyck
Jaar: 2018

Recensie

Viktor is een trotse jager, die er al jaren van droomt een cheeta te schieten. Wanneer dit hem eindelijk lukt, en hij trots geniet van zijn nieuwe trofee, krijgt hij een droom die hem schuldgevoelens bezorgt. Hij bedenkt een geniaal plan met de bedoeling het verdriet van de andere cheeta’s om hun verloren vriend terug goed te maken. In eerste instantie lijkt dit te lukken. Maar plots doorzien de cheeta’s zijn bedrog en worden zij woedend……

Dit prentenboek valt duidelijk niet onder de categorie van prentenboeken voor peuters en kleuters. De uitgever vermeldt zelf “vanaf 6 jaar”. Voor jongere kinderen kan dit boek beangstigend en bevreemdend zijn, zowel door het verhaal als door de tekeningen. Sommige scènes zijn wat akelig, zelfs wat wreed.

Oudere kinderen en zelfs volwassenen zullen de kunstzinnige tekeningen en het bijwijlen grappige verhaal zeker kunnen appreciëren. Opvallend is het atypisch, overwegend donker en beperkt kleurenpalet : antracietgrijs, donkergroen, oranje en ivoor. Een intrigerend boek, tevens door zijn groot formaat: 23 cm x 34 cm.

Myriam Vanderzeypen