Sterren. Een familiegids voor de nachtelijke hemel.

Auteur:

Adam Ford

Illustrator:

Adam Ford

Vertaler:

Katja Kaiser

Aantal pagina's: 48
Uitgever: Christofoor
Jaar: 2016

Recensie

Sterren. Een familiegids voor de nachtelijke hemel is een handige gids om meer te weten te komen over sterren en planeten. Ook al lijken sterren schijnbaar allemaal op elkaar, wie eenmaal geboeid raakt door de nachtelijke hemel krijgt een fascinerend schouwspel te zien. Sterren zijn klein omdat ze zo ver weg staan, maar sommige - de superreuzen - zijn gigantisch groot, vele keren groter dan onze zon. De poolster in de staart van de Kleine Beer en Sirius uit het sterrenbeeld Grote Hond zijn opvallend heldere sterren. Zoek je sterrenbeelden aan de hemel dan kan je het best beginnen bij een heldere ster. Wist je trouwens dat de sterrenhemel er anders uitziet in elk seizoen?
In 'Wij zijn allen sterrenstof' filosofeert de auteur over het ontstaan van leven. Een andere interessante vraag luidt 'Was het universum er altijd of heeft het een begin?' Het verleden van de sterren doet je duizelen. Als je nadenkt over de sterren en het heelal besef je pas hoe klein en beperkt de mens wel is.
Het onderwerp van deze sterrengids is vrij moeilijk, maar wel geschikt voor jongeren die van wetenschap houden. Met een ervaren sterrenkijker erbij wordt het voor jonge lezers een stukje gemakkelijker. Een uniek boek voor wie samen met kinderen de nachtelijke hemel wil doorgronden.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

Het boek is opgedeeld in kleine hoofdstukjes die telkens een afgerond geheel vormen. Er zijn heel veel leuke illustraties, soms met tekstballon, die de moeilijke begrippen verduidelijken. Op elke pagina vind je ook een 'sterrenweetje' - herkenbaar aan het gele zonnetje - dat een inzicht eenvoudig en kernachtig verwoordt.
Achteraan staat een index zodat je vlot alle informatie terugvindt.
In het boek zitten uitneembare activiteitenbladen en kaartjes en ook een grote dubbele sterrenkaart van het noordelijk en zuidelijk halfrond.