Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums

Auteur:

Christopher Edge

Illustrator:

Matt Saunders en Spike Gerrell

Vertaler:

Nan Lenders

Aantal pagina's: 200
Uitgever: Meis & Maas
Jaar: 2017

Recensie

Na de dood van zijn moeder blijft Stein met veel vragen achter. Waar is zijn moeder eigenlijk? Wat betekent dat hemel? Zijn beide ouders waren altijd met kwantummechanica bezig. Na de dood van zijn vrouw vlucht Steins vader weg in zijn onderzoek. Opa ontfermt zich over Stein, maar toch voelt hij zich vaak erg alleen. Op school wordt hij bovendien gepest.
Stein besluit om zelf uit te zoeken of hij een andere wereld, waar zijn moeder nog wel leeft kan vinden. Hij leest over het experiment van Schröder, een beroemde wetenschapper en waagt zijn kans. En kijk het lukt.

Met eenvoudige middelen - een kartonnen doos, een banaan en een laptop - belandt Stein samen met de kat van de buurvrouw in een alternatieve wereld. De eerste ervaring is niet meteen leuk. De andere uitgave van hemzelf is een vervelende nare jongen die de komst van een kloon broer niet echt weet te waarderen. In die wereld is de vader ook een beroemde wetenschapper, maar van een moeder is er geen enkel spoor. Nare Stein vertelt dat zijn moeder gestorven is toen hij nog maar een baby was. Hij heeft haar nooit gekend. Stein Knap wordt door zijn vervelende dubbelganger naar school gestuurd. Hij ontdekt dat de auto's aan de andere kant van de weg rijden, dat juf Benjamin er in deze wereld heel erg oud uitziet, dat hij wegens pestgedrag niet naast zijn vriend Kilan mag zitten, terwijl de pestkop Victoria Barnes hier poeslief lijkt. Er loopt dus veel verdraaid en verkeerd in deze wereld. Stein Knap vraagt zich af of zijn dubbelganger hier zo'n vervelend kereltje is omdat hij zijn mama nooit gekend heeft? Het bezoek van de klas aan het museum wordt een heuse ramp. Stein Knap wordt meteen van school gestuurd en dat maakt opa Joe erg verdrietig. Maar als nare Stein zijn plaats wil innemen in de doos is er slechts een oplossing vluchten naar een ander universum. Voor de tweede keer belandt Stein Knap op zoek naar zijn moeder in een nieuwe wereld. Tot zijn verbazing stelt hij vast dat hij daar een meisje is. Maar ook in die wereld is er geen mama. Ze stierf in een auto-ongeval en haar dochtertje werd zwaar gewond. Steintje zit in een rolstoel. Op het verjaardagsfeestje waar Stein Knap optreedt als haar neefje ontdekt hij dat zijn beste vriend Kilan een beetje verliefd is op Steintje en dat Victoria Barnes opnieuw een onverbeterlijke pestkop is. Maar Stein doet haar een toontje lager zingen en bezorgt Steintje een heerlijke avond. Nu weet hij hoe fijn het zou zijn om een zus te hebben. Knappe Steintje helpt hem om alles weer in orde te brengen zodat hij kan vertrekken naar een volgend universum. Na nog twee experimenten belandt Stein Knap weer veilig in zijn eigen wereld. Op elke andere plek heeft hij iets geleerd. De belangrijkste boodschap is dat je altijd verbonden blijft met mensen die van je houden, ook al zijn ze gestorven. Intussen weet Stein ook dat zijn vader zijn moeder net zo erg mist en dat ze samen verder moeten.

Christopher Edge schreef een merkwaardig boek. De verschillende alternatieve werelden bevatten dezelfde herkenbare ingrediënten telkens met kleine verschillen. De school, de kinderen uit de klas, opa en papa duiken steeds op maar dan in een lichtjes andere versie. Dat geldt ook voor objecten zoals het kettingentje van mama en zelfs voor gebeurtenissen zoals de schoolreis of het verjaardagsfeestje van Victoria Barnes. Dat maakt de reis voor de lezer haast net zo spannend als voor Stein Knap. Al vindt hij zijn moeder niet terug, hij beseft steeds beter dat andere kinderen in een gelijkaardige situatie ook veel moeten verwerken. De nare Stein heeft zijn moeder nooit gekend, Steintje blijft na het ongeval gehandicapt achter. In de laatste wereld hebben vader en zoon het door de slechte economische situatie moeilijk om te overleven. Haast ongemerkt leert Stein stap voor stap het verlies van zijn mama een plaats te geven. Om haar terug te vinden zou hij zelf eerst moeten sterven, maar er is nog zoveel te ontdekken en te beleven in zijn eigen wereld. Dat beseft intussen ook zijn eigen vader. Hij maakt meer tijd voor zijn zoon en zorgt er voor dat de technologiedag op school een echt succes wordt.

Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums is spannend en grappig. Het boek doet je nadenken over moeilijke vragen. Kortom echt een uitdagend leesavontuur !

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

Christopher Edge werkte eerst als leraar Engels en is nu voltijds auteur en publicist. Hij heeft een zwak voor wetenschap; vooral de ruimte en het heelal fascineren hem.
http://www.christopheredge.co.uk/

Stein Knap en het mysterie van de parallelle universums kost 12.95 euro

Valkuilen

Wetenschap speelt in dit boek een belangrijke rol. Misschien vormt de uitleg over de kwantummechanica en de parallelle werelden voor sommige lezers een wat te hoge drempel. Maar ook als je daarvan niet alles begrijpt blijft het een mooi boek. Je kan het lezen als een avonturenverhaal en de vele vragen rond dood en rouw krijgen een antwoord dat troost biedt. En sommige passages zijn erg grappig.