Stanneke sneeuwmanneke

Auteur:

Guido van Genechten

Illustrator:

Guido van Genechten

Vertaler:
Aantal pagina's: 32
Uitgever: Clavis
Jaar: 2010

Recensie

Helemaal aan het begin van de winter had iemand hem gemaakt en daar achtergelaten.
Stanneke sneeuwmanneke stond daar maar, op die saaie, godverlaten plek… stil!
Elk sneeuwvlokje in zijn lijf trilde. Niet van de kou, maar uit spanning om te bewegen.
Maar sneeuwmannen horen niet te bewegen en moeten zwijgen.
Ze moeten stokstijf en onbewogen blijven stilstaan. Als een echte sneeuwsoldaat!
Dagen gingen voorbij, van stilstaan en niks anders. Tot Stanneke besloot om te rennen, dansen, springen, glijden, fietsen, vallen en weer opstaan… En zo ontdekt hij Vriesland, een land waar sneeuwmannen niet smelten en zoveel mogen bewegen als ze willen.

Guido van Genechten staat erom bekend tedere en bijzondere prentenboeken te maken. En ook met dit winterboek palmt hij jong en oud weer in. Via het personage van een sneeuwman kaart hij de drang naar vrijheid, beweeglijkheid en zelfstandigheid aan waarmee peuters en kleuters, kinderen en jongeren, en zelfs volwassenen, vaak te maken krijgen in onze samenleving. We zijn thuis, op school, op het werk en in de maatschappij gebonden aan regels en moeten keurig in het gelid lopen. Zo niet, worden we op een of andere manier terechtgewezen of bestraft. Iedereen wilt dus wel eens alle remmen losgooien en spontaan doen wat er in zich opkomt, wat diep vanbinnen kriebelt, en luisteren naar de trillende sneeuwvlokjes. Door af en toe spontaan je ding te doen en je buikgevoel te volgen, ontdek je waardevolle dingen en plekken. Net zoals Stanneke terechtkomt in Vriesland. En zoals deze dappere eigenzinnige sneeuwman doet, is het ook erg mooi die ervaring en belevenis te delen met de mensen rondom je, die soms blijven steken in ‘moeten en mogen’ in plaats van in ‘kunnen en durven’.

Stanneke sneeuwmanneke brengt met een leuk verhaal en sfeervolle winterse prenten aan alle lezers en voorlezers alvast deze warme kerstboodschap en dit goede voornemen voor het nieuwe jaar!

- Door Annelies Marin -

Leuke weetjes

Guido van Genechten heeft al heel wat prentenboeken op zijn naam staan. Met Rikki werd hij in 1998 laureaat van de internationale illustratorenwedstrijd 'Prijs van de Stad Hasselt'. Ook internationaal wordt hij geroemd. Zijn boeken kennen dan ook al vele vertalingen. Meer info over deze auteur en illustrator vind je op zijn website: www.guidovangenechten.be.

Andere boeken van Guido van Genechten vind je ook op onze webstek:
www.lees-wijzer.be/begeleider/zoeken/results/guido%20van%20genechten

Gerelateerd nieuws