Spreek je chocola?

Auteur:

Cas Lester

Illustrator:

Kate Forrester

Vertaler:

Sofia Engelsman

Recensie thema's: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 253
Uitgever: Gottmer
Jaar: 2018

Recensie

Jaz is een meisje van twaalf en een kleine rebel, ze komt regelmatig in de problemen door haar eigen mening te uiten op school en thuis. Diep vanbinnen heeft ze een gouden hart, en dat komt dan ook tot uiting wanneer er een meisje naast haar in de klas komt zitten met een hoofddoek. Medina komt uit Syriƫ, ze spreekt de schooltaal niet en verstaat dan ook niemand. Jaz ontfermt zich over haar, en het klikt meteen tussen die twee.

Met de andere meisjes uit de klas komt het regelmatig tot discussies. Die beginnen wanneer haar beste vriendin Lily niet meer naast Jaz zit, maar Kara, die niet op Jaz is gesteld. Misverstanden zorgen ook voor ruzie tussen Jaz en Medina. Zullen Turks fruit en chocola de problemen kunnen oplossen?
Diepgang moet je in Spreek je chocola niet zoeken. De personages worden slechts oppervlakkig getypeerd en ook de stijl is vlak, wat deels verklaard kan worden door de beperkte taal van de ik-verteller Jaz, die dyslexie heeft. De eenvoudige taal en de snelle ontwikkelingen in het verhaal zorgen er wel voor dat het boek vlot weg leest. Dat er veel aandacht gaat naar hoe het is om je als vluchteling te proberen te integreren in een vreemd land, is zeker ook een pluspunt. Voor wie een vlot geschreven en gemakkelijk lezend meidenboek zoekt over vriendschap en integratie, is dit een aanrader.

Magela Thielemans