Shtum

Auteur:

Jem Lester

Illustrator:

Marlies Visser

Vertaler:

Jan Mellema

Aantal pagina's: 310
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar: 2017

Recensie

In Shtum staan drie personages op het voorplan: Jonah (Bens zoon), Ben en Bens vader. Jonah heeft een ernstige vorm van autisme en heeft op zijn tiende nog geen woord gezegd, op enkele woordjes op jonge leeftijd na. Ben heeft zichzelf jarenlang weggecijferd om voor zijn zoon Jonah te zorgen. In zijn relatie met Emma kreeg hij niet erg veel steun als het op de zorg voor hun zoon aankwam. Ben is vatbaar voor verslavingen en door de druk die op zijn schouders rust is hij weer hervallen in zijn alcoholverslaving. Bens vader is een erg gesloten man die eigenlijk enkel tegenover Jonah openhartig kan zijn.

Deze drie mannen hebben ondanks al hun verschillen een ding met elkaar gemeen: (verbaal) communiceren is niet hun sterkste kant. Toch groeien ze doorheen het verhaal dichter naar elkaar toe.

Karen Bergen

Het verhaal komt in beweging wanneer Ben en Emma uit elkaar gaan. Emma neemt dit besluit zogezegd om de rechtszaak om Jonah naar een bijzondere school voor autistische kinderen te kunnen sturen vooruit te helpen maar eigenlijk wil ze vooral zelf ontsnappen uit de moeilijke gezinssituatie. Wanneer Ben er alleen voor staat, gaat hij samen met Jonah bij zijn vader wonen. Ben is jaloers op de openhartigheid die zijn vader toont ten opzichte van Jonah. Bens vader verzet zich aanvankelijk tegen een internaat voor zijn kleinzoon, tot hij ziet over welke school het gaat en waarom Ben de rechtszaak zo graag wil winnen. Hij steunt hem dan voluit. Later achterhaalt Ben allerlei verborgen zaken uit de familiegeschiedenis en begrijpt hij beter de houding en de beslissing van zijn vader.

Shtum is een meeslepende, emotionele roman die je laat zien hoe het er aan toegaat in het gezin Jewell. Het is geen doorsneegezin doordat Jonah aan een ernstige vorm van autisme lijdt. Het boek leest erg vlot omdat je als lezer spontaan begint mee te leven met de hoofdpersonages.

Wel is het boek voornamelijk geschikt voor lezers die geïnteresseerd zijn in romans gebaseerd op realistische situaties en die de maturiteit hebben om de ernst van de aandoening in te zien of op zijn minst openstaan om hun beeld ervan bij te schaven.

Leuke weetjes

Het woord 'Shtum' komt uit het jiddish en het betekent stil, zwijgzaam, stom.

Dit boek is de debuutroman van Jim Lester, die een ervaringsdeskundige is. Hij heeft zelf een zoon die aan autisme lijdt.

Valkuilen

Dit boek vergt wel enig inlevingsvermogen. Het is voornamelijk geschikt voor lezers die geïnteresseerd zijn in romans gebaseerd op realistische situaties en die de maturiteit hebben om de ernst van de aandoening in te zien of op zijn minst openstaan om hun beeld ervan bij te schaven.