Sem en Eva in actie

Auteur:

Evelien van Dort

Illustrator:

Nynke Talsma

Vertaler:
Aantal pagina's: 96
Uitgever: Callenbach
Jaar: 2015

Recensie

Sems ouders hebben een bakkerij. Sem helpt soms mee. Hij kent verschillende klanten uit de buurt. Een van de klanten is mevrouw Kroost. Zij heeft een minivarken als huisdier. Sem past soms op het minivarken Skrubbi. Nu mevrouw Kroost naar het ziekenhuis moet, mag Sem een paar dagen voor het varkentje van mevrouw Kroost zorgen. Sem doet dit samen met zijn vriendinnetje Eva. Ze beleven leuke en interessante avonturen met het varkentje Skrubbi. Zo leren ze dat een minivarken best veel begrijpt. Ze ontdekken wat hij wel en niet eet en hoe je hem moet wassen. Ze mogen het varkentje zelfs mee naar school nemen. Dan bedenken ze een plan. Ze zullen mevrouw Kroost verrassen in het ziekenhuis en smokkelen het minivarkentje mee naar binnen. Een grappig en spannend avontuur.

Bijna elk hoofdstuk eindigt met een kleine schuingedrukte toelichting over het thema waar het in dat hoofdstukje over ging. Bijvoorbeeld over de intelligentie van minivarkens, over wie het brood heeft uitgevonden, over een nieuwe heup, … heel tof. Op die manier leren kinderen speels via het verhaal vele kleine en grote feitjes. En als toetje: een recept voor krulstaartkoekjes!
De zinnen zijn kort en krachtig, op de kaft staat dat het Voor 7 tot 9 jarigen is. Dat klopt denk ik. vlotte lezers kunnen dit boek aan het einde van het eerste leerjaar ook al lezen, dankzij de eenvoud en de duidelijkheid.

Sarah Auwerx

Leuke weetjes

Sem en Eva in actie is het eerste deel van een reeks voor beginnende lezertjes