Seizoenen

Auteur:

Blexbolex

Illustrator:

Blexbolex

Vertaler:
Aantal pagina's: 208
Uitgever: Clavis
Jaar: 2010

Recensie

Seizoenen is een beeldboek. Elke pagina bestaat uit een gestileerde prent in zeefdruk voorzien van een kernwoord. De natuur is prominent aanwezig, naast alledaagse voorwerpen zoals een T-shirt, een paraplu, wasgoed. Andere platen roepen herkenbare gebeurtenissen op zoals carnaval, een zwempartij, een file. Dit associeerboek stimuleert zoals ook in het ander werk van de auteur voor jong en oud zowel de creatieve ziel als het kunstzinnige oog, om zo zelf tot verhalen te komen.

Wat eerst een losse verzameling prenten lijkt, wordt bij nader toezien een uitdagend kijkboek dat allerlei vertrouwde en minder vertrouwde associaties oproept. Herhaling en meer nog de subtiele volgorde van de prenten zorgen voor een spel van gelijkenissen en contrasten. Zo worden de auto’s in de file in verband gebracht met een mierenkolonie; afval verandert in een vondst wanneer een vogel er zijn nest mee opfleurt. Vaak vormen korte reeksen een eigen verhaal. Het zaadje wordt een scheut; spelen in een plas eindigt met een prentje over wasgoed; het drijfijs verandert in een gletsjer en wordt dan stromend water. Zo ontstaan verrassende contrastparen als teleurstelling en genot, vrijheid en eenzaamheid.

Seizoenen is voor kinderen complexer en moeilijker dan het eerste boek van Blexbolex Allemaal mensen. Niet alle afgebeelde zaken zijn voor hen vertrouwd. Denk maar aan klopjacht, roes of allergie. Blexbolex schuwt ook abstracte begrippen of gevoelens niet. Bezorgdheid, somberheid, herinnering of sleur zijn niet gemakkelijk herkenbaar. Andere begrippen zoals regenbui, plensbui en stortbui kun je dan weer niet scherp aflijnen. Het gekozen kernwoord bij de prenten is dus niet altijd even vanzelfsprekend. Boven de woeste zee staat het woord ‘neerslag’, terwijl je eerder ‘storm’ of ‘zee’ zou verwachten. Onder het kopje ‘noordenwind’ zien we een eenzame wandelaar. De ontmoeting tussen een man en een vrouw onder ‘avontuurtje’ is voor de jongste doelgroep misschien ook iets te moeilijk. Er zijn trouwens wel meer knipoogjes naar de volwassen lezer zoals de visuele hint naar ‘dejeuner sur l’herbe’ of de verwijzing naar het meisje met de zwavelstokjes onder ‘sprookje’.

Toch blijft Seizoenen een knap boek. De retrostijl en het beperkte kleurenpalet van de illustraties spreken wellicht op de eerste plaats volwassenen aan, maar het boek biedt heel wat mogelijkheden om actief met kinderen bezig te zijn. Samen zoeken of benoemen wat afgebeeld is, er verhalen bij verzinnen, de prenten onderbrengen bij een bepaald seizoen, zoeken naar samenhang, prenten en begrippen met elkaar vergelijken, enzovoort. Dat Blexbolex ook werkt met moeilijke woorden, maakt het boek uitdagend en tevens interessant voor oudere kinderen. Ook in een klas kan dit boek een leuke aanzet vormen om woorden en begrippen een concrete invulling te geven of om zelf creatief aan de slag te gaan met verf of kleurpotloden.

- Door Rita Ghesquiere -

Leuke weetjes

Blexbolex is de naam van een Franse graficus en striptekenaar die in eigen land over een stevige reputatie beschikt. Zijn beeldboek Allemaal mensen (2009) werd door de Leipziger Buchmesse bekroond als mooiste boekontwerp van het jaar.

Links

Het boek Allemaal mensen (Blexbolex 2009) is op dezelfde manier gemaakt. Ook hier moet je eigen fantasie aan het werk. De prenten in dit boek gaan over mensen en wat ze doen. Ook hier moet je gaan kijken, verbanden zoeken, fantaseren en creëren om tot een verhaal (of meerdere verhalen) te komen.

Multimedia

Seizoenen van Blexbolex werd bekroond met het Gouden Penseel 2011!
Lees er meer over op: http://www.clavisbooks.com/functions/list.asp?Lid=6&pnav=;31;&ite....