Secret Scouts en De Vermiste President

Auteur:

Kind Kind

Illustrator:

Kind Kind

Vertaler:
Aantal pagina's: 351
Jaar: 2016

Recensie

In het tweede boek van 'Secret Scouts' trekken Sophie, Lisa, Jack en Tom opnieuw naar het verleden. Een eerste eenvoudig uitstapje terug in de tijd om leuke oude foto's van het dorp te maken, loopt uit op een heus nieuw avontuur. Want wat blijkt? Ze zijn niet de enigen die gebruik maken van de geheime kamer om naar het verleden te vertrekken. Al snel wordt duidelijk dat oom Hans, de vriend van hun vader die in Parijs woont, ook de knepen van het vak kent. Tijdens een vorige tijdreis van Hans is er iets grondig mis gegaan. Een donkerkleurige jonge man is vanuit Indonesië weg geflitst naar een andere tijdsperiode. Het gaat om niemand minder dan de toekomstige president Obama. Gelukkig kon Hans de vermiste man dankzij een schilderij lokaliseren aan het hof van Keizer Karel V. Hij moet hem terug halen, zodat de geschiedenis niet gewijzigd wordt. Een moeilijke opdracht vol gevaren en alweer bijzonder spannend

Opnieuw brengt het schrijversduo de lezers in contact met geschiedenis en kunst. Eerst maken we kennis met Mondriaan en even later dwalen we met oom Hans in het Rijksmuseum. De meeste aandacht gaat in dit boek echter naar Obama. Zelf weet hij als jonge man nog niet wat de toekomst hem zal brengen. Hij is boos om wat hem overkomen is, maar wil de tijdbezoekers natuurlijk helpen zodat hij zelf kan ontsnappen. Het tijdreizen is door het wisselende spel van verleden en toekomst complexer dan in het eerste boek Secret Scouts en De Verloren Leonardo. Het verhaal rond Obama is een voltreffer, omdat hij bij de meeste jongeren bekend is. Ook de ontmoeting met Steve Jobs, het ufo-incident (1947) en de Mars van Martin Luther King (1963) zijn knap verweven in het verhaal. De schoolreis en de eilandepisode hebben dan weer een déjà vu effect.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

Secret Scouts en De Vermiste President kost 18.95 euro en kan als zelfstandig boek gelezen worden. Bij de aanvang krijg je een korte samenvatting van het eerste deel. Enkele feiten die in deze jeugdroman verwerkt zijn, worden kort toegelicht.

Secret Scouts en De Vermiste President heeft een geheimzinnig open einde. Wedden dat er ook nog een derde deel komt dat zich in de toekomst afspeelt.

Valkuilen

Dit boek is moeilijker dan het eerste deel door het complexe spel van verleden en toekomst. Wat nu al verleden is - het presidentschap van Obama - is in het verhaal soms nog toekomst. Wanneer hij in 1963 Martin Luther King ontmoet is zijn presidentschap nog een verre toekomstdroom.
Tijdens de korte periode dat Obama naar de zestiende eeuw geflitst werd, wordt hij even gewist uit onze tijd.