Secret Scouts en De Verloren Leonardo

Auteur:

Kind Kind

Illustrator:

Kind Kind

Vertaler:
Aantal pagina's: 319
Jaar: 2016

Recensie

Sophie en Lisa wonen in Oudelijst een doodgewoon Nederlands dorp, waar weinig gebeurt. Dat verandert als ze van hun buurvrouw een oude schets in handen krijgen. Samen met Jack en Tom, twee buurjongens ontdekken ze niet alleen allerlei geheimzinnigheid in hun eigen huis, een oude woonboerderij, ze beleven ook spannende avonturen in Parijs en in het oude Florence. Want dank zij hun vondst lijkt reizen in de tijd niet langer een verre droom.

Op een heel prettige manier brengt het schrijversduo Kind de lezers in contact met geschiedenis en kunst. Centraal in dit boek staat de veelzijdige Leonardo da Vinci, uitvinder, kunstenaar, wetenschapper, schrijver, filosoof en nog veel meer. Da Vinci is de renaissancemens bij uitstek. Maar rond deze kunstenaar hangt ook steeds een waas van geheimzinnigheid. Daar spelen de auteurs handig op in. Samen met de vier jongeren dwaal je in dit boek door het verleden. Je snuift de sfeer op in een renaissancestad, krijgt informatie over voedsel, hygiene, sport en leert dat er om elke hoek gevaar kan loeren.
De opbouw van het verhaal is knap! Het begint in volle actie. In een volgend stukje draait de tijd even terug om daarna in grote lijnen de chronologie van de gebeurtenissen te volgen. Het tijdreizen vergt wel de nodige aandacht. Maar voor het zover is ben je al halfweg het boek. De aanloop naar het echte avontuur mocht best wat korter, vooral omdat er wel wat losse eindjes blijven hangen. De uitstap naar Parijs duurt vrij lang, het raadsel rond mevrouw Zemel en haar hermelijn wordt niet echt opgelost. De verdwenen telefoon en de schoolreis naar Venetië missen wat overtuigingskracht, maar zijn functioneel als aanzet voor het tweede deel van de reeks.
Secret Scouts en De Verloren Leonardo leest vlot. Een op- en neergaande zigzagspanning houdt de lezer in de ban, met dank aan het roekeloze duiveltje-doe-al, Lisa die sneller handelt dan haar bedachtzame zus Sophie. Ook de vreemde situaties in het Florence van de vijftiende eeuw zorgen voor onverwachte wendingen.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

Kind Kind staat voor het schrijversduo Denis en Wendel Kind

Vooraan in het boek krijg je een aantal feiten die in deze jeugdroman verwerkt zijn. Veel details verwijzen naar werk van Leonardo da Vinci en krijgen in dit boek een nieuwe invulling, zo bijvoorbeeld de Mona Lisa, de slag bij Anghiari (het onderwerp van een verdwenen schilderij van de meester), en zelfs de hermelijn. Omgekeerd krijgen vertrouwde objecten zoals een smartphone en apps in het verleden een verrassende rol.

Dit boek verscheen voor het eerst in 2013, maar kreeg nu een nieuwe cover bij het verschijnen van het tweede deel Secret Scouts en De Vermiste President.

http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/secret-scouts-en-de-ver...

Secret Scouts en De Verloren Leonardo kost 12.95 euro

Valkuilen

Secret Scouts en De Verloren Leonardo is een spannend avonturenboek dat kennis over het verleden en vooral over kunst in een vlot avonturenverhaal verpakt. Jammer dat de stijl wat tegenvalt. Het woordje 'vet' dat voortdurend in de dialogen opduikt kon beter een aantal keren geschrapt worden. Was het bedoeld om de dialogen levensecht te maken, dan is het procedé helaas niet zo geslaagd.