Rumini en de Windkoningin

Auteur:

Judit Berg

Illustrator:

Zoltán Nagy

Vertaler:

Frans van Nes

Aantal pagina's: 240
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar: 2017

Recensie

Rumini is scheepsmuis op de Windkoningin, het snelste schip in Muizenland. De vele klusjes aan boord vindt hij maar niets. Hij wil veel liever avonturen beleven. Rumini’s wens komt uit. Op de mysterieuze zeeën rond Muizenburg bulkt het van de verrassingen: een draak, een verlaten eiland met vreemde wezentjes, een verborgen schat, piraten, slavenhandel, magie,… Mogelijkheden te over voor een muis om zijn leeuwenhart te laten zien.

Rumini is mijn favoriete serie, omdat het spannend en grappig is. Het enige probleem is dat je het onmogelijk weg kunt leggen!’ schrijft Mark Piros, 8 jaar, uit Boedapest
Zonder Rumini zou de boekenwereld een stuk saaier zijn.’ luidt de mening Julia Rezessy, 10 jaar, uit Boedapest

Toen ik dit boek in handen kreeg, waren mijn verwachtingen onmiddellijk hoog gespannen. De tekening op kaft sprak. De voorspelde inhoud (een avontuur op zee!) nodigde me uit om het boek meteen te lezen. Ik zette mijn enthousiasme wat in de wacht door eerst ook de achterflap te lezen en bij het opnieuw bekijken van de voorflap schoot er opeens een kritische stem door me heen: nou moe, dit is gewoon Geronimo Stilton … maar dan op zijn Hongaars. Eerlijk gezegd toen heb ik het boek even opzij gelegd.

Een paar dagen later begon ik natuurlijk toch te lezen al was het maar om vooroordelen te doorprikken. Het begin was veelbelovend. Ik zag alle personages en scènes voor me. Ik kroop in Rumini’s huid. …. Maar opeens was de film weg. Wat bleef, was een opeenstapeling van zinnen. Doorheen het hele verhaal dook dit dubbelzinnige gevoel telkens weer op. Je kon haast voelen wanneer de schrijfster zelf volledig meestapte in het verhaal en wanneer ze alleen maar losjes leuke ideeën aan elkaar breide. Ook de tekeningen speelden een rol. Ze trokken je mee (mede dankzij het 3D-effect) terwijl de tekst erlangs of erboven of eronder dit niet altijd waarmaakte.

Wil ik met deze kritiek aangeven dat het boek niet leuk is? Neen, toch niet. Ik snap immers de enthousiaste commentaren van de kinderen. Het verhaal van Rumini is fantasierijk. Het zit vol leuke ideeën en personages. Maar iets in mij zegt dat het beter kon, dat er meer in zat.

Elke Beckers

Leuke weetjes

Judit Berg (Hongarije, °1975) is een vermaarde Hongaarse kinderboekenschrijfster. Met Rumini won ze in 2007 de 'IBBY Book of the Year Award'. In 2011 ontving ze ook een belangrijke Hongaarse prijs (József Attila-díj) voor haar literaire prestaties.

Zoltan Nagy (Hongarij, °1973) is niet alleen illustrator van de kinderboekenreeks Rumini. Hij werkt(e?) ook in een softwarebedrijf. Hier stond hij in voor de grafische vormgeving van verschillende games. Dit verklaart ongetwijfeld de bijna 3-D magische illustraties van dit boek.

Hongaarse kinderliteratuur is bij ons weinig bekend. Dit boek kwam tot stand met financiële steun van het 'Hungarian Books and Translations Office' van het Petöfi Literary Museum