Papa, hoor je me?

Auteur:

Tamara Bos

Illustrator:

Annemarie van Haeringen

Vertaler:
Aantal pagina's: 44
Uitgever: Leopold
Jaar: 2011

Recensie

De papa van Polle is gestorven. Alles is ineens zo anders: het is stil in huis, er komt bezoek, Polle en zijn broer gaan niet naar school. In zijn hoofd malen de herinneringen. Polle denkt aan de leuke dingen die hij met zijn vader deed. Naar de kermis gaan bijvoorbeeld en schaatsen. Hij denkt ook aan de tijd toen papa ziek werd. Eerst hoopten ze nog dat hij beter zou worden, maar later werd duidelijk dat dat niet zou lukken. Polle denkt ook na over de moeilijke vragen. Waar is zijn papa nu? Doet het pijn als je gecremeerd wordt? Blijft papa van ergens toekijken op wat Polle en zijn broer meemaken?

Als je vader sterft ziet het leven er voor een kind plots helemaal anders uit. Er is overal verdriet bij mama, bij oma, bij broers of zusjes. Tamara Bos schrijft heel eerlijk over dit droevig onderwerp, maar ze doet het op een vlotte manier, met een vleugje humor. Ook in het ziekenhuis kriebelt de lift in je buik. De prenten van Annemarie van Haeringen maken veel duidelijk. De ziekte van papa bijvoorbeeld is als een oorlog met gemene soldaatjes die alles kapotmaken.
Polle praat met zijn papa op een open, kinderlijke manier. Zo vertelt hij dat hij zich soms schaamde als papa te druk deed op het voetbalveld. Maar bovenal ontdekt Polle dat de band met papa blijft, ook al is hij nu verdwenen en kan Polle hem niet meer zien. Hij hoopt met mama dat papa ergens boven in de lucht toekijkt. Hij vraagt zich af of papa soms op zijn schouder zit en met hem meegaat. Maar een iets weet hij zeker: het is fijn om met deze allerliefste papa te praten.
Ik blijf tegen je praten.
Om te vertellen wat er gebeurt.
En wat er is gebeurd.
Want je blijft mijn papa.
en ik weet dat je me hoort.

Op een eenvoudige en overtuigende manier brengt de auteur een spirituele boodschap over de blijvende verbondenheid over de dood heen met mensen van wie we houden. Een boekje dat de lezer ontroert en blijft nazinderen.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

Papa, hoor je me? werd in 2012 bekroond met Vlag en Wimpel. De sobere prenten van Annemarie van Haeringen zijn heel mooi en passen uitstekend bij de tekst.