Oscar Cook. Zonderlinge gebeurtenissen

Auteur:

Vera Van Renterghem

Illustrator:

Isabel Bouttens

Vertaler:
Aantal pagina's: 268
Uitgever: Van Halewyck
Jaar: 2017

Recensie

Misschien herinner je nog Oscar Cook, de jongen die na de dood van zijn moeder in het bejaardentehuis kwam wonen waar zijn vader directeur is.
Oscar sloot er vriendschap met een stel oudere mensen die hem aardig hielpen toen zijn vader door een snood plan in de gevangenis belandde. Met de hulp van een fetisj reisde hij enkele jaren in de tijd terug en kon hij de gemene dader ontmaskeren.

In dit boek wacht Oscar een nieuw avontuur. Otto, een van zijn vrienden wordt belaagd door een zekere Zacharius. Samen met Karel, een andere bejaarde bewoner ontdekt Oscar hoe Otto onder druk gezet wordt om een wetenschappelijk geheim prijs te geven. Zacharius wil niets minder dan een oude formule bemachtigen die doden tot leven kan wekken. Maar wie kan de chantage een halt toeroepen? Dat blijkt onmogelijk zonder de hulp van de magische fetisj. Die stuurt Oscar en zijn vriendinnetje Stiene naar Ingolstadt, de plek waar Victor Frankenstein ooit leefde. Hij probeerde een mens te maken, maar het werd een monster: het monster van Frankenstein. Het is 1816 als ze daar belanden. De stad lijkt troosteloos. Oscar en Stiene maken kennis met Friedl, Gretgen en grootvader Grumpi, die hen logies en hulp aanbieden. Zo vernemen ze dat er een vloek rust op de stad: op korte tijd werden vier mensen vermoord. Met enig geluk komen ze Victor Frankenstein op het spoor, maar helaas ook Zacharius die samen met hen naar het verleden reisde probeert zijn plan te realiseren in Ingolstadt. Zullen ze erin slagen om de formule van Victor Frankenstein te vernietigen? Hoe kunnen ze Zacharius van zich afschudden? En kan Oscar eindelijk de droom opbergen om zijn moeder ooit weer levend terug te zien?

Vera Van Renterghem verrast de lezer door in dit tweede deel de historische toer op te gaan. In het verhaal worden een aantal literaire en historische elementen verwerkt. We maken kennis met Victor Frankenstein, zijn monster en de rol van de schrijfster Mary Shelley, maar ook met de legendarische charlatan Johann Faust. Herkenbare verwijzingen naar onze eigen wereld zijn racisme en vreemdelingenhaat, het vreedzame protest en de onstuitbare drang van de wetenschap om het mysterie van leven en dood te ontraadselen...

Het kaderverhaal - zowel de lange aanloop als het korte eindtafereel - missen enige overtuigingskracht. Zacharius duikt uit het niets op, de angst van Otto is buitenmaats en verschillende personages uit het vorige boek zoals Lisa, zuster Mathilde en de vader krijgen nauwelijks aandacht. Gelukkig is er de rode draad die de samenhang met het eerste deel verzekert met name het verlangen van Oscar om terug bij zijn moeder te komen dat hij met Viktor Frankenstein deelt.

Rita Ghesquiere

Meer leren over dit onderwerp

Heb je het eerste boek over Oscar Cook gemist dan kan je dat natuurlijk nog steeds goedmaken
info: http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/oscar-cook-buitengewone...

Meer weten over de schrijfster ?
info www.veravanrenterghem.com

Meer weten over Oscar Cook? Volg hem op facebook !

Valkuilen

De verwijzingen naar literatuur en geschiedenis zorgen er voor dat dit boek net iets moeilijker is dan het eerste deel