Op weg

Auteur:

Leo Timmers

Illustrator:

Leo Timmers

Vertaler:
Recensie thema's: 
Leeftijd: 
Trefwoorden: 
Aantal pagina's: 14
Uitgever: Querido
Jaar: 2019

Recensie

Veel kleuters zijn dol op voertuigen. Het is een fascinatie die Leo Timmers met hen deelt, en hoe! Al jaren tekent hij voertuigen op zo’n manier dat kinderen er meteen weg van zijn: kleurrijk en vol grapjes om bij elke lectuur bij te gniffelen.

In Op weg kun je de voertuigen ook echt laten bewegen. Met schuifjes en draaischijven kun je een racewagen laten wegscheuren, een boot varen of een ruimtetuig opstijgen. Het boek is niet alleen knap maar ook uitzonderlijk stevig in elkaar gezet, waardoor het tegen een stootje kan. De uitschuifplaten zorgen vaak voor (grappige) verrassingen. Als je aan het tandwiel op de kaft draait, vallen de eieren uit de kippen op de hete motorkap van de tractor, waar ze meteen in spiegeleieren veranderen. Het konijn in zijn wortelracewagen scheurt echt weg met ‘de vlam in de pijp’. De uitlaatgassen van een bromfiets steken vol bloemen, de motorrijder is een als Hells angel geklede neushoorn. En als je het ruimtetuig laat opstijgen, zie je niet alleen een steekvlam en wolkjes, maar ook een verschrikte mol, hond en papegaai.

Voor kinderen die de andere boeken van Leo Timmers kennen, biedt het boek het extra plezier van de herkenning: verscheidene figuren en voertuigen uit eerdere boeken duiken hier terug op, onder meer uit Aap op straat (al maanden het lievelingsboek van mijn tweejarige kleinzoon), Garage Gust, Franky en Meneer René.

Jan Van Coillie