OnzichtBart

Auteur:

Maureen Fergus

Illustrator:

Dušan Petričič

Vertaler:

Merel de Vink

Aantal pagina's: 40
Jaar: 2015

Recensie

Bart is een sandwichkind. Krijgt hij daardoor minder aandacht dan zijn grote broer en zijn klein zusje. Of is hij gewoon te gewoon? Als Bart voor het avondmaal aan tafel zit wil hij gewoon eten. Daarom vraagt hij om de aardappelen door te geven. Maar niemand hoort Bart. Ze zijn te druk, druk bezig. Papa en mama praten over hun drukke baan, grote broer leest in een boek, kleine zus kijkt tv. Daarna checkt mama haar berichten en papa is in gesprek en dan gebeurt het onvoorstelbare. Bart wordt onzichtbaar. Is dit een misplaatste grap? Volgens papa is het gewoon aanstellerij. Een ongeruste mama belt toch de dokter, maar die kan geen betere oplossing bedenken dan stiften gebruiken. Mama geeft haar onzichtbare zoontje met stiften een oranje gezicht en groen haar. Geen wonder dat de kinderen hem uitlachen op school.. De volgende dag besluit Bart om nu maar te verdwijnen. Hij wast zijn gezicht schoon en schrijft een briefje dat eindigt met 'Tot nooit meer ziens. Bart.' En dan verandert alles. De ouders, zijn broer en zusje beseffen dat ze niet aardig geweest zijn voor Bart. Ze huilen bittere tranen. Bij het zien van zoveel verdriet, begint ook Bart te huilen en zo wordt hij weer zichtbaar. En dan verandert alles echt. Het hele gezin maakt tijd om gezellig en rustig samen te eten.

Maureen Fergus bedacht een knotsgek maar wel herkenbaar verhaal over de drukte die een doorsnee gezin overspoelt, waardoor er nauwelijks tijd en aandacht blijft voor de dagelijkse dingen zoals samen eten. Iedereen in het gezin doet wat hij of zij belangrijk vindt. De boosdoeners worden niet bij naam genoemd maar elke lezer kent 'het apparaat-aan-zijn-oor' en 'het ding waarop je de berichten nakijkt'. De schermen en schermpjes en de boeken die het leven beheersen zorgen ervoor dat de mensen verdwijnen. De positie als middelste kind in het gezin maakt Bart extra kwetsbaar. Tussendoor krijgen ook de dokter en de school een veeg uit de pan.
Dušan Petričič tekende bij dit alternatieve sprookje leuke karikaturale prenten die de boodschap extra in de verf zetten.
OnzichtBart is een grappig boek waarin vooral de volwassenen er van langs krijgen en daar zullen kinderen van genieten. Maar de jonge lezers moeten ook in de spiegel kijken, want grote broer en kleine zus gedragen zich helaas ook niet bijster sympathiek. Wie weet kan je met dit boek aan de slag om uit te zoeken wie in jullie gezin of klas dreigt onzichtbaar te worden. Een andere prangende vraag is natuurlijk welke magische dingen al onze aandacht opeisen.

Een heel leuk gezinsboek !
Rita Ghesquiere