Ontworteld

Auteur:

Naomi Novik

Illustrator:

Scott McKowen

Vertaler:

Inge Boesewinkel en Jeske Nelissen

Aantal pagina's: 508
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Jaar: 2017

Recensie

Tegen alle verwachtingen in wordt Agnieszka en niet de mooie Kasia gekozen door de Draak, een tovenaar die om de tien jaar een meisje uit de vallei meeneemt naar zijn kasteel. Dat is de losprijs die de dorpelingen betalen voor de bescherming die de tovenaar biedt. Vooral het dreigende oprukkende woud vormt een gevaar. Agnieszka en Kasia zijn allebei in het draakjaar geboren. Agnieszka is lief maar slordig. Ze loopt het liefst in de vrije natuur en vindt het onbegrijpelijk dat de draak haar meeneemt. In het kasteel leert ze toveren, eerst onhandig maar het lukt sneller dan verwacht. De draak ontdekt dat ze heel wat in haar mars heeft. Of wist hij het al en was dat de reden dat hij haar meenam? Als het gevaar van het woud heel reëel wordt aarzelt Agnieszka niet om zelf beslissingen te nemen. Ze helpt de bewoners van haar dorp en slaagt er in om Kasia te redden nadat ze opgeslorpt werd door een boosaardige boom. De strijd tegen het kwaad is heftig en onvoorspelbaar, een strijd op leven en dood. Zullen de Draak, Agnieszka en Kasia er in slagen om het koninkrijk te redden? Hoeveel onschuldige slachtoffer zal de eindstrijd opeisen? En hoe moet het verder met Agnieszka, de Draak en hun vreemde onzekere gevoelens?

De strijd tussen goed en kwaad vormt een kernmotief in Ontworteld. Het kwaad is gluiperig, vals en kent veel vermommingen. Wie er eenmaal door besmet wordt raakt slechts moeizaam gezuiverd. Dat maakt de strijd zo ongelijk en verraderlijk. Daarnaast speelt ook de onvoorwaardelijke vriendschap tussen Agnieszka en Kasia een belangrijke rol. Agnieszka vertelt openhartig over wat hen met elkaar verbindt, maar ook over de schaduwzijde van rivaliteit, jaloersheid, eigenbelang… Dat hangt samen met opgroeien. Volwassen worden betekent je eigen identiteit ontdekken, maar brengt ook veel onzekerheid met zich mee. Is ze even goed als Kasia? Stilaan beseft ze dat ze 'anders' is en wat dat concreet inhoudt. Ze ontdekt haar talenten en weet dat ze niet de mindere hoeft te blijven van haar leermeester maar zijn gelijke kan worden. Haar intuïtie vult zijn intellectuele kennis perfect aan.
De fantasywereld in Ontworteld is gebald en complex. Het verhaal speelt zich immers niet alleen af in en om de toren van de Draak in een verre uithoek van het land, maar ook in het hart van het koninkrijk dat bovendien verwikkeld is in een strijd met de buurlanden. Het woud is een corrupte en onvoorspelbare vijand. Samen met Agnieszka ontdekt de lezer waar de wortels van het kwaad liggen en hoe ongelijk en onmogelijk de strijd wel lijkt.
De titel Ontworteld krijgt gaandeweg een gelaagde betekenis. Als Agnieszka haar ouders achterlaat om mee te reizen met de Draak is ze letterlijk 'ontworteld'. Weg uit haar vertrouwde omgeving moet ze alleen overleven en zelf achterhalen wie ze is en wat ze kan. Later, wanneer Kasia in het betoverde woud gevangen zit, wrikt ze haar vriendin los uit een gluiperige boom. Maar op een dieper niveau verwijst de titel ook naar het kwaad dat overal wortels heeft, zich ondergronds verspreidt en alles - mensen en dingen - kan aantasten. Het is de opdracht van Agnieszka en de Draak om dat kwaad voorgoed te ontwortelen en de wereld te zuiveren.
Naomi Novik schreef een adembenemende roman over macht, passie, trouw en vriendschap. Met de kracht en de magie van oude sprookjes houdt Ontworteld je van bij het begin in de ban.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

Voor dit boek vond Naomi Novik inspiratie in de Poolse sprookjes en verhalen van haar moeder.
Het oorspronkelijke boek Uprooted haalde de top van de New York Times Bestsellers lijst en werd in de VS bekroond met de 'Nebula Award'. Het boek wordt ook verfilmd.

Valkuilen

Ontworteld is vrij complex en zal vooral lezers die van fantasy houden aanspreken.