Oliver

Auteur:

Christopher Franceschelli

Illustrator:

Christopher Franceschelli

Vertaler:

vertaald uit het Engels door L.M. Niskos

Aantal pagina's: 16
Uitgever: Lemniscaat
Jaar: 2010

Recensie

Oliver was een ei.
Daar kon hij echt niets aan veranderen.
Toen, op een dag…
werd alles anders.
(… omdat er soms een wonder gebeurt.)

Kinderen vormen hun zelfbeeld op basis van wat er tegen hen gezegd wordt en hoe ze behandeld worden. Ze worden niet geboren met 'gedachten over zichzelf'. Vooral de ouders en het gezin zijn bepalend op jonge leeftijd, maar later zullen ook de bredere familie, leerkrachten en leeftijdsgenoten invloed uitoefenen op hun zelfvertrouwen en zelfbeeld. Vragen rond identiteit duiken op. En vaak ontstaat er een gevoel van onzekerheid, anders willen zijn, of net de uitgesproken en merkbare drang om anders en uniek te willen zijn. Aandacht voor het eigene, de eigen talenten en kenmerken zijn daarbij erg belangrijk. Zowel voor het opbouwen van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen, als bij het vestigen en erkennen van de eigen identiteit. Deze thematiek komt al in vele prentenboeken aan bod, zodat kinderen van jongs af aan een boodschap van vrijheid om zichzelf te zijn meekrijgen.

In Oliver wordt deze thematiek op een net iets abstractere en speelse manier uitgewerkt, die zowel jong als oud zal aanspreken en hen tot nadenken zal aanzetten. Oliver, het ei, kan veel dingen. Maar hij is en blijft een ei. Dat aanvaardt hij. En in die aanvaarding gebeurt iets wonderlijks. Hij evolueert en transformeert, en doet dit op natuurlijke wijze, zonder al te veel inspanning, gepieker of een geforceerd ‘anders’ willen zijn. Het aanvaarden van jezelf en het erkennen van je eigen identiteit en individualiteit, leiden tot groei en vooruitgang. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal, zowel rationeel als spiritueel. Als je tevreden bent met jezelf, dan gebeuren zulke wonderlijke dingen vaak vrijwel vanzelf.

Voor wie in wonderen gelooft, zijn er weinig woorden nodig. En dat maakt Franceschelli duidelijk met het verhaal van Oliver. Maar ook met de sobere lay-out en de vernuftige details in de bladspiegel en het lintje die de metamorfose kracht bijzetten.
Een origineel, grappig, kort en simpel verhaal over anders zijn en worden, maar toch je unieke getalenteerde zelf blijven, die wonderlijk en van nature uit evolueert en groeit.

- Door Annelies Marin -

Leuke weetjes

Christopher Franceschelli haalde de inspiratie voor dit boek uit een goocheltruc die hij als kind zag. Er werd net als in het boekje ook gewerkt met linten, metamorfosen en wonderlijke verandering.

Links

Wil je wat meer te weten komen over de bedenker en auteur van dit boek? Neem dan een kijkje op de website: www.lemniscaat.nl/Jeugd/Prentenboeken/auteurs/Christopher%20Franc....

Vragen

Om verder op zoek te gaan naar de boodschap die tussen de regels van dit boek verborgen zit en om de boodschap beter te begrijpen, kunnen de jonge lezers, samen met volwassen begeleiders, even dieper nadenken over volgende vragen:

- Denk eens na over jezelf. Wie ben jij? Wat doe je allemaal? Wat doe je graag? Wat doe je niet graag? Wie vind je leuk? Wie vind je minder leuk? Wat zijn je dromen? Waar ben je bang voor? Wat vind je leuk aan jezelf? Wat vind je minder leuk aan jezelf?
- Oliver kan allerlei knappe dingen, zoals op zijn kant rollen en op zijn kop staan. Wat kun jij allemaal? Wat kun jij goed? Zijn er ook dingen die je minder goed kunt? Misschien wil je daar nog op oefenen en die dingen leren?
- Zou jij soms ook iets of iemand anders willen zijn? Of ben je gewoon liever en lekker jezelf? Misschien wil je wel een dier zijn! Welk dier zou je bijvoorbeeld willen zijn? Zou je graag een ei zijn zoals Oliver?
- Als je zou kunnen veranderen, zoals Oliver, wat of wie wil je dan graag worden? Op wat of wie wil je graag lijken?
- Wil je daar hard je best voor doen? Of moet het maar best vanzelf gaan, zoals bij Oliver?
- Denk je dat mensen altijd dezelfde blijven? Of veranderen we allemaal wel een beetje met de tijd? Ook al denken we van niet of beseffen we dat niet goed?