Niet zoenen op de trampoline

Auteur:

Bette Westera

Illustrator:

Joke Leenhouts

Vertaler:
Aantal pagina's: 128
Uitgever: De Fontein
Jaar: 2013

Recensie

Alleen op reis gaan is best spannend voor een achtjarige jongen. Dat overkomt Kalle. Tijdens de grote vakantie vertrekt hij zonder zijn moeder met een bus naar Zwitserland. Hij mag twee weken logeren in het hotel waar Kas, de vader van zijn vriendinnetje Kimberley, hulpkok is. Maar niet alles verloopt zo vlot als gedacht. Kimberley die al een tijdje in het hotel verblijft, heeft nieuwe vrienden gemaakt. Ze is een beetje verliefd op Jeroen, en dat vraagt tijd en energie. Toch wordt het best leuk, want er is veel te beleven in en om het hotel. Na een weekje daagt onverwachts Kalles moeder op met de nieuwe lading hotelgasten. Kalle is verrast en blij, maar vraagt zich bezorgd af of alles nu anders zal worden. Voor Josien hoeft dat niet. Kalle mag gewoon verder optrekken met Kas en Kimberley. Stiekem hoopt Kalle dat zijn moeder verliefd wordt op Kas. Slimme plannen lukken echter niet altijd, maar dankzij veel lieve mensen wordt het voor Kalle een heerlijke vakantie.

Vakantie is voor kinderen en volwassenen in dit boek een gemeenschappelijke ervaring. Dat samenspel brengt Bette Westera meesterlijk in kaart. Ouders, grootouders, hotelgasten, personeel, animatoren, ze spelen elk hun rol in het verhaal. Sommige zijn streng, andere reageren overbezorgd, begripvol of boos. Niet iedereen voelt even goed aan wat voor kinderen belangrijk is. Het hotel is een minisamenleving waar kinderen kennismaken met ' het leven zoals het is' en een stukje levenswijsheid opdoen: 'In het leven gaat het om vriendschap. Samen op een bankje zitten. Alleen mogen zijn als je wilt en er zijn voor elkaar als het nodig is'.

Bette Westera brengt de juiste dosis spanning aan, maar de vakantiesfeer blijft realistisch. De hoge verwachtingen van Kalle worden meteen bij aankomst getemperd, de bergwandeling eindigt met pijnlijke voeten en het nachtspel verloopt niet vlekkeloos. Natuurlijk zijn er ook meevallers. Kalle krijgt de Lego-helicopter hoewel zijn plannetje om geld te verdienen geen succes geworden is.

Bette Westera schrijft pittige dialogen en kan personages in enkele trekken raak neerzetten. Sommige scènes uit het boek zijn onvergetelijk zoals het grappige gesprek tussen Kalle en Ans, de dikke dame die naast hem zit op de bus. Haar getater maakt Kalle horendol. Ans draagt, ook verder in het verhaal, haar steentje bij, wanneer ze als 'kakelende kip' in het nachtspel eerder een 'kip zonder kop' blijkt te zijn. Maar vooral Gijs, de buschauffeur met de grote snor, is een bondgenoot van Kalle. Hij begrijpt de jongen zonder veel woorden en zorgt ervoor dat Kalle een onvergetelijke vakantie én de helicopter krijgt.

- Door Rita Ghesquiere -

Leuke weetjes

Over Kalle en zijn vriendinnetje Kimberley schreef Bette Westera eerder al Krullen en blubbershampoo.
http://www.lees-wijzer.be/begeleider/boek/krullen-en-blubbershampoo

Meer info over de auteur en haar andere werk ontdek je op haar website:
www.bettewestera.nl