Niemandsdochters

Auteur:

Annie van Gansewinkel

Illustrator:

Dries Desseyn

Vertaler:
Aantal pagina's: 170
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2016

Recensie

Niemandsdochters vertelt het verhaal van twee meisjes, Chantal en Marie-Ange, die allebei via pleegzorg bij Lot en Bert terecht komen. Zo verschillend als de twee meisjes zijn, zo verschillend is ook de weg die ze hebben afgelegd om daar te komen: Chantal zorgde thuis voor haar broers en zusjes en eigenlijk ook voor haar moeder, die de zorg voor haar kinderen niet aankan. Marie-Ange wilde thuis weg uit de verstikkende sfeer waarin haar strijdende ouders zijn beland, en waarin ze zich een trofee voelt die een van beide partijen op zijn schoorsteenmantel wil parkeren.
Chantal reageert ronduit vijandig op de komst van Marie-Ange omdat ze zich net thuis voelde bij Lot en Bert. Ze krijgt het gevoel dat Marie het prille evenwicht dat ze gevonden heeft, komt verstoren. Omwille van hun volledig verschillende achtergrond begrijpen de meisjes elkaar totaal niet. Maar wanneer hun gedrag ook spanningen begint te veroorzaken tussen Lot en Bert, beseffen ze dat ze elkaar beter begrijpen dan ze zouden willen.
Wat wil het ons vertellen?
Niemandsdochters is een prachtige jeugdroman over de zoektocht naar je identiteit, naar rust in je hoofd en een plek waar je jezelf kan zijn en je thuis mag voelen.
Allebei de meisjes gaan op hun eerste indruk af. Eerst moeten ze een aantal lagen van hun zelfbeschermend pantser afpellen - met vallen en opstaan - voor ze inzien dat ze elkaar eigenlijk best begrijpen, en helemaal niet zo verschillend zijn. Ze moeten vooral ontdekken dat ze hetzelfde willen!
Een heel mooi verhaal, over leven op een slappe koord waarin het evenwicht bewaren een enorm zware opdracht wordt. Chantal en Marie-Ange worden uit evenwicht gehaald door boosheid, schuldgevoel, twijfels,... Al die grote gevoelens zitten aan hen te trekken, verstoren hun rust zodat ze niet meer weten waarheen en hoe het verder moet.
Barbara Artoos