Mollenstad

Auteur:

Torben Kuhlmann

Illustrator:

Torben Kuhlmann

Vertaler:

M.E. Ander

Aantal pagina's: 28
Jaar: 2015

Recensie

Op een dag lang geleden verscheen een molshoop in een prachtig grasveld. Het was het begin van een explosief verhaal. Ondergronds groeide de mollenbevolking razendsnel. De mollen bouwden professioneel hun wereld uit: er kwamen veel woningen, diepe mijnschachten en lange tunnels om alles met alles te verbinden. Bovengronds groeide het aantal hoopjes. Er werd zelfs een heus metronet gebouwd en natuurlijk ook kantoren en machinekamers om alles nauwkeurig bij te houden en te controleren. Maar geloof het of niet ook in de mollenwereld heerst er nu drukte en zijn files onvermijdelijk geworden. En het grasveld? Dat is op één hoopvol stukje groen na, zo goed als helemaal verdwenen.

Wie mollen te gast krijgt in de tuin weet hoe hardnekkig ze steeds meer terrein veroveren en hoe moeilijk ze te verjagen zijn. Het prentenboek toont het leven onder de grond met mollen als hardwerkende mensen die een alsmaar groter terrein ontginnen, terwijl ze dankbaar gebruik maken van allerlei technologische snufjes. En dat is precies de boodschap van Mollenstad. Wie goed kijkt naar het boek beseft dat dit verhaal de lezers een spiegel voorhoudt. Wij mensen lijken op die niets ontziende mollen die steeds meer natuurgebied ondergraven en inpikken tot er ten slotte alleen een zielig stukje groen overblijft. 'De geschiedenis van de wereld onder onze voeten...' staat op de achterkant van het boek. Inderdaad! Mollenstad laat zien hoe de industrialisatie de wereld veranderde. Geen lief prentenboek dus over aaibare diertjes maar een boek met een boodschap over het verleden en de toekomst van mollen en mensen.

Rita Ghesquiere

Leuke weetjes

De tekst in dit prentenboek beperkt zich tot enkele zinnen op de eerste en de laatste pagina. De prenten spreken voor zichzelf en er is op elke pagina heel veel te ontdekken. De opschriften op de platen werden niet vertaald. Ze zijn in het Engels en het Duits.