Mijn kuiken

Auteur:

Géraldine Elschner

Illustrator:

Eve Tharlet

Vertaler:
Aantal pagina's: 32
Jaar: 2011

Recensie

Hoe broed je eigenlijk een ei uit? En waar komt het kuiken vandaan? Daarvoor moet je op onderzoek in het kippenhok. Daar legt de kip Ciska net een prachtig ei. Maar ze lijkt niet van plan om het uit te broeden. Misschien kan een kleine meid dan best een handje helpen? Maar een ei uitbroeden gaat toch niet zo snel en makkelijk…

Het meisje in dit verhaal ontdekt proefondervindelijk hoe je een ei moet uitbroeden. De broedperiode vindt ze best lang: ‘21 dagen … zo ver kan ik nog niet eens tellen.’ Als haar poging om een kuiken uit het ei te toveren mislukt, kan ze terecht bij haar mama. Die vertelt dat een ei het beste uitgebroed wordt door een kip. Maar als die niet wil, heb je een broedkast nodig. Daar heeft het ei het altijd lekker warm. Wanneer papa en Thomas een broedkast maken, slagen ze erin om het ei uit te broeden. De kleine meid is dol op het lieve, donzige kuiken dat uit het ei komt piepen. Maar ze ziet al snel in dat de beste plek voor haar nieuwe huisdier toch onder de warme, geborgen veren van mama kip is.

Waar kuikens vandaan komen en hoe dat nu precies zit met het ei, zijn twee natuurwetenschapsvragen die zich in vele kinderhoofden afspelen. Dit leuke prentenboek speelt daar goed op in. Toch treedt er weinig identificatie en herkenning op voor de jonge lezers door het vertelperspectief: een anoniem klein meisje vertelt het broedavontuur. De focus in dit prentenboek ligt duidelijk op de ‘wetenschappelijke’ info en niet zozeer op het literaire of verhalende.
De illustraties maken veel goed. De prenten zijn erg lieflijk en dynamisch. De broedkalender en de energieke kippen en haan met grappige mimiek overtreffen het magere verhaal.
Niet echt een voorleespaasboek, maar misschien wel een leuk en interessant boek om op onderzoek en ontdekking te gaan in de dierenwereld en de natuur.

- Door Annelies Marin -