Met ons komt alles goed

Auteur:

Stefan Boonen

Illustrator:

Greet Bosschaert

Vertaler:
Aantal pagina's: 84
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2016

Recensie

Een blonde jongen met een koffertje, Max-Jozef, belt ergens aan zee aan bij Pension Flee. Zijn vader schreef het adres op de arm van zijn zoontje, beloofde dat alles goed kwam en vertrok met de belofte dat hij snel zou terugkomen. Pension Flee is echter een dierenpension en Flee de uitbaatster is volop aan het inpakken voor een verre avonturenreis. Ze verkocht al de meeste dieren of zocht er een nieuwe ‘thuis’ voor. Enkel drie ‘probleemgevallen’ blijven over. Met Max-Jozef krijgt ze er een extra ' probleem’ bij want ‘pension Flee is geen plek voor kinderen’. Toch ontstaat er vriendschap tussen de jongen en de vreemde vrouw en Max-Jozef hoopt stiekem dat Flee niet vertrekt. Flee is echter vastberaden. Ze verbrandt zelfs de meeste schilderijtjes die ze maakte van alle 1728 dieren die ooit in haar pension verbleven. Een plankje met een schilderijtje van een kever krijgt Max-Jozef cadeau. De dorpsagent, die al lang verliefd is op Flee, ontfermt zich over Max-Jozef en de overgebleven dieren tot de vader van de jongen in een blauwe luchtballon verschijnt.

De niet nader genoemde plaats aan de zee, het personage van Flee, de vreemde reacties van de dieren én het positieve maar wat ongeloofwaardige einde, doen denken aan een sprookje. Anderzijds is het ook een realistisch, droevig verhaal: de vader van Max-Jozef pleegde plagiaat van ‘beroemde schilders’ en moet een tijdje naar een gevangenis in Frankrijk. De moeder verblijft om een niet nader omschreven reden in een ziekenhuis.

Wie een spannend verhaal verwacht, komt bedrogen uit. In een proloog wordt de jonge lezer gewaarschuwd: ‘Dit is een verhaal waarin er dingen niet gebeuren.’ En verder: ’Het gaat over een jongen. Nu gaat alles weer goed met hem. Maar toen had hij een raar jaar. Zijn moeder dit en zijn vader dat. Gedoe.’

Heel bijzonder zijn de sfeervolle illustraties van Greet Bosschaert. Zij geven een dromerige, onbestemde sfeer aan het geheel. De illustrator ging aan de slag met originele ‘blokken’ van haar vader, Renaat Bosschaert, die eind vorige eeuw prachtige houtsneden en gravures in zwart-wit maakte. Die houtblokken waarin de kunstenaar beelden ‘tekende’ met een beitel of kraspen , gebruikte Greet Bosschaert en ze voegde er eigen illustraties en kleur aan toe. De oorspronkelijke kunstwerken van haar vader zijn achterin het boek afgebeeld. Het is een verrassende zoektocht om ze terug te vinden in de illustraties van het boek.
Leestechnisch is Met ons komt alles goed niet zo moeilijk. Stefan Boonen schrijft korte zinnen en vlot klinkende dialogen. De inhoud vraagt echter van het doelpubliek heel wat inlevingsvermogen én de vaardigheid om ‘tussen de lijnen' te lezen.

Anita Wuestenberg

Leuke weetjes

Met ons komt alles goed ontstond naar aanleiding van de tentoonstelling over Renaat Bosschaert in oktober 2016 te Brugge, waarin de kinderen Bosschaert, tien jaar na het overlijden van hun vader, zijn artistieke nalatenschap presenteerden

Doe-opdrachten

Met ons komt alles goed biedt mogelijkheden om binnen muzische vorming in de derde of vierde klas te werken rond de originele illustraties. Ze nodigen uit om te ‘leren kijken’ en om zelf te experimenteren met kleur en druktechnieken.