Meisje jongen Jongen meisje

Auteur:

Harald Nortun

Illustrator:

Karolien Raeymaekers

Vertaler:

Edward van de Vendel

Aantal pagina's: 137
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2017

Recensie

Morten en Marit vormen samen een tweeling. Deze zomer logeren ze bij opa en oma. Als grap nemen ze elkaars plaats in: ze lijken immers goed op elkaar. Voor enkele uurtjes zullen ze hun verschillende karaktertrekken (Morten: stil en rustig / Marit : recht voor de raap en uitbundig) zeker kunnen verbergen. Wat begint als een onschuldig experiment (kijk maar naar de oorspronkelijke titel) wordt al snel erg ingewikkeld, want op de eerste logeeravond sluiten Morten en Marit als respectievelijk Marit en Morten vriendschap met de buurkinderen, Silje en Stefan. Opeens lijkt er wel geen weg meer terug.

´Eigenlijk zou het niet zo belangrijk moeten zijn wat mensen tussen hun benen hebben, want niemand heeft dat zelf kunnen kiezen´, aldus Morten. De traditionele rolpatronen met de bijhorende karakteristieke dooddoeners vormen de rode draad doorheen dit boek. Rijzen je haren nu ten berge? Laat ze dan maar weer mooi in de plooi vallen. Dit boek is allesbehalve vrouwonvriendelijk en ook macho-taal blijft afwezig.

Waar het de auteur, bij monde van het hoofdpersonage Morten, om gaat, is ‘de verkenning van dit rollenpatroonlandschap’. Hierbij valt op dat Nortun een verschil maakt tussen de intieme kring van de familie en de buitenwereld. In de directe huiskring is Morten de rustige dromer, die het ‘ruwe’ voetbal schuwt. Later wil hij liefst toneelspeler worden. Zijn zusje daarentegen draagt parfum en tegelijkertijd gamet ze en speelt ze voetbal. In contact met leeftijdsgenoten valt deze relaxte sfeer opeens weg. Stefan en Marit sluiten een kamp tegen ‘de meisjes’. Samen gaan ze vissen en quadrijden. Morten en Silje blijven achter en Silje helpt Morten bij het uitzoeken van de juiste kleren, de juiste make-up en haarspeltjes. Hun conversaties zijn uitermate openhartig. Het verschil zit hem niet alleen in de grote dingen, maar ook in de kleine: opeens hoeft Morten niet op eigen kracht in een boot te stappen.

Nortun wil je niet alleen over dit rollenspel laten nadenken. Angst speelt ook een grote rol in dit verhaal. Morten (en Marit) zijn als de dood dat iemand hun verwisseling ontmaskert. Wat zouden de mensen dan niet denken? Stel je nu voor dat je als jongen werkelijk liever meisjeskleren draagt …
Dat is nog niet alles. Naarmate het verhaal verder groeit, dringt zich de vraag op: ‘gaat de tweeling niet te ver?’ Per slot van rekening bedriegen ze hun opa en oma en hun vrienden en … misschien ook wel zichzelf.

Meisje jongen jongen meisje is een leuk verhaal dat de lezer dwingt om na te denken over rollenpatronen.

Elke Beckers

Leuke weetjes

Harald Nortun (° 1972) doceerde literatuurwetenschap aan de universiteit van Trondheim. Zijn eerste boek verscheen in 2006 en heette Røverskogen (Dieven in het woud). Hij publiceerde ook een dichtbundel voor jongvolwassenen, Nesten saman (Bijna samen).