Mammoet

Auteur:

Stefan Boonen

Illustrator:

Melvin

Vertaler:
Aantal pagina's: 107
Uitgever: De Eenhoorn
Jaar: 2016

Recensie

Na hun succesvolle samenwerking bij de graphic novel Hier waakt oma , maakten auteur Boonen en illustrator Melvin een nog fantasievoller én spannend verhaal met dit boek .
Theo is een schatrijke jongen die veel tegen zijn zin moet doen : “ want je ouders willen het beste voor je.” Zijn vader is een beroemde filmster en zijn moeder is de baas van een hele grote koekjesfabriek. De lat ligt hoog voor Theo want zijn ouders vinden hem ‘heel bijzonder’. Theo kan inderdaad heel veel: dansen, judo, voetballen, rekenen, zingen, piano spelen …. Theo is ‘heel bijzonder’ maar niet in de betekenis die zijn ouders eraan geven. Hij kan immers zo maar verdwijnen naar het oerwoud in de buurt van hun nieuwe huis. Daar ontdekt hij pretpark De Oertijd, waar hij ongelooflijk spannende avonturen beleeft met vreemde wezens zoals sabeltandkonijnen, een Ruigtaler , Kraggkaken én zelfs een heuse mammoet.
Boonen houdt van taalgrapjes die jonge lezers appreciëren, zo bedenkt hij gekke namen voor de nannie van Theo en voor de oerdieren in het bos.
Jonge lezers die al ‘tussen de lijntjes ‘ kunnen lezen, beleven nog méer plezier aan dit gekke verhaal . Er staat bijvoorbeeld nergens dat Theo niet houdt van al die ‘verplichte ‘lessen maar zijn reacties gaan duidelijk in die richting. Ook Nannie Beenhaar zegt nooit dat ze toch wat medelijden heeft met de jongen maar: ‘ Af en toe vergeet Nannie Beenhaar iets. Bijvoorbeeld: ze sluit de deur niet.’
De rol van Nannie Beenhaar in het verhaal, het balen van Theo, zijn genegenheid voor zijn zusje , worden ook duidelijk weergegeven in de prenten van Melvin . Rood en zwart zijn de overwegende kleuren in de cartoonachtige tekeningen die nog veel meer grappige feiten bevatten dan wat de lezer via de teksten verneemt.
De toegankelijke taal , de ondersteunende tekeningen en de korte teksten op één blad, maken dit boek ook uitermate geschikt voor zwakke lezertjes.

Anita Wuestenberg

Leuke weetjes

Stefan Boonen was als jongere niet van plan om schrijver te worden. Hij volgde een opleiding houtbewerking en daarna werd hij opvoeder in de bijzondere jeugdzorg. Pas later besloot hij om zijn job als opvoeder op te geven en schrijver te worden van kinder- en jeugdboeken.
Ondertussen zijn er een negentigtal boeken van hem verschenen. Hier waakt oma , zijn vorige graphic novel die hij ook samen met Melvin maakte , werd bekroond door de Kinderjury en is al vertaald in het Duits, het Deens, het Slovaaks en het Italiaans. Mammoet gaat dezelfde weg op met tot op heden vertalingen in het Italiaans en het Duits.