Maar ik ben Frederik, zei Frederik

Auteur:

Joke van Leeuwen

Illustrator:

Joke van Leeuwen

Vertaler:
Aantal pagina's: 112
Uitgever: Querido
Jaar: 2013

Recensie

Wat zou er gebeuren als een volwassen mens plots gaat krimpen tot de grootte van een kind? Dat is het thema van Joke van Leeuwens verhaal over Frederik.
Frederik werkt op een kantoor waar hij nieuws uit kranten knipt en er stapeltjes van maakt. In geen geval mag je iets voor jezelf uitknippen en dat is nu nét wat Frederik op een dag doet. Hij ontdekt immers het overlijdensbericht van Peter Paulus Prachtmans , een man die hij dertig jaar gelden Pepa noemde en die hij sindsdien nooit meer terugzag. En dan gebeurt het: Frederik wordt kleiner en jonger. Op kantoor herkent niemand hem in het jongetje dat hij geworden is. Frederik wordt uit zijn kantoor gezet, wordt opgesloten door de portier en bijna meegenomen door de kinderbescherming en aangehouden door de politie. Hij probeert in zijn flat te geraken maar de slotenmaker weigert hem binnen te laten. Niets lukt want niemand herkent in hem de man Frederik tot hij in het park het meisje Frommel ontmoet. Frommel wil vooral met Frederik spelen maar bij haar en haar moeder vindt hij ook luisterbereidheid. Zij geloven in zijn vreemd avontuur.

Pas in deze fase van het verhaal ontdekt de lezer wat de man van het overlijdensbericht voor Frederik betekend heeft. Frederik was ooit een gelukkig pleegkind van Pepa en Moma . ‘ Hij had wel dertig jaar niks over hen verteld. Hij had Pepa en Moma in zijn hoofd achter een deurtje verstopt en dat deurtje op slot gedaan’. Aan Frommel en haar moeder vertelt hij eindelijk hoe hij als negenjarig jongetje bij zijn pleegouders weg moest omdat zijn biologische moeder wou dat hij bij haar kwam wonen.
Met de hulp van Frommels moeder krijgt Frederik een antwoord op de vraag die hij zich al die jaren stelde: ‘ Waarom wilden Pepa en Moma me niet meer zien?’ Zodra Frederik ontdekt dat zijn pleegouders net zo erg geleden hebben onder het afscheid als hij zelf, krijgt Frederik zijn normale gestalte weer.
Als volwassene heb ik enorm genoten van dit verhaal. Joke van Leeuwen beschrijft op een meesterlijke wijze hoe volwassenen vaak naar kinderen kijken. Ze luisteren vaak niet naar wat een kind hen duidelijk wil maken en praten boven hun hoofd.
Frederik is eigenlijk een saaie man met weinig vrienden . Met zijn gedaanteverwisseling gebeurt er tegelijkertijd ook iets met zijn geest. Hij leert kijken naar dingen die hij vroeger niet zag én hij durft uiteindelijk het ‘gesloten deurtje’ te openen. Prachtig hoe Joke van Leeuwen de pogingen beschrijft van een saaie , volwassen man om mee te gaan in het fantasiespel van Frommel. Zij heeft er geen moeite mee om een plekje in het park om te bouwen tot een bureau: ‘We zitten aan ons bureau ‘. … Ze rende naar de bosjes en kwam terug met een handvol stevige groene blaadjes.’ Aarzelend gaat Frederik mee in haar fantasie maar hij houdt het toch maar bij zijn realiteit: ‘ Nou,eh, we hebben allemaal kranten en tijdschriften’, zei hij toen …’ O leuk,’ zei Frommel.’Mag ik eerst bedenken wat er in de wereld is gebeurd dat we op stapeltjes leggen?’ Meteen krijgt de lezer in woord en beeld vier prachtige ‘nieuwsfeiten’ . Maar Frederik is nog niet mee:Frommel ‘ Nieuws moet wel echt gebeurd zijn’, zei Frederik. ‘Wat jij zegt is niet echt gebeurd.’
keek hem aan. Ze keek hem streng aan. Net was hij nog grappig en nu niet meer. Je deed niet mee met verstoppertje en nu zeg je saaie dingen’, zei Frommel.

Als doelgroep geeft de uitgever lezers van 10+ aan. Ik kan me inbeelden dat , mits voorlezen, ook jongere kinderen het verhaal zullen smaken. De schitterende dialogen, de directe, vlotte taal , de humor en typische tekeningen die een mooi geheel vormen met de tekst, zijn ook in dit boek zeer gesmaakte ingrediënten van Joke van Leeuwen. Uiteindelijk wordt Frederik weer een volwassen man en kan hij zijn droevige kindertijd verwerken. Dit wensvervullend , ontroerend einde zullen zowel jonge als oudere lezers waarderen. Kortom, dit is een boek voor ‘alle leeftijden’.

Anita Wuestenberg