Kindertijd

Auteur:

Brunhilde Borms

Illustrator:

Leen Depooter

Vertaler:
Aantal pagina's: 92
Uitgever: Lannoo
Jaar: 2014

Recensie

Kindertijd is een doe-boek dat erop gericht is de herinneringen aan je kindertijd weer tot leven te wekken. Het boek telt vijftien korte hoofdstukjes, gaande van je geboorte tot je wat ouder bent. Aan de hand van doe-opdrachten, word je, hoofdstuk per hoofdstuk, aangespoord om het verhaal van je voorbije kinderjaren op te schrijven of op te tekenen. In het hoofdstuk ‘Knuffel hier, knuffel daar’, krijg je bijvoorbeeld de opdracht een tekening te maken van je liefste knuffeldieren. In het hoofdstuk ‘Het stoepje van de buren’ mag je de voorgetekende gezichten en kapsels afwerken tot ze een idee geven van de vrienden, buren en familieleden die vroeger bij jullie over de vloer kwamen.

Hoewel de vormgeving van het boek wat ouderwets aandoet, zijn de opdrachten aangepast aan deze tijd: er is sprake van opzoeken op internet, van e-mailberichten en van facebook. De doe-opdrachten zijn inventief en uitnodigend. Ze sporen jonge lezers aan om samen met hun ouders en grootouders over vroeger te praten. Als je samen met je kind het hele boek doorwerkt, herschep je in dat proces ook een beetje jullie familie- of gezinscultuur.

Kindertijd is een aanrader voor kinderen die houden van herinneringen ophalen en graag tekenen, knippen en plakken. Als je Kindertijd helemaal hebt ingevuld, heb je meteen ook een logboek van je baby- en kindertijd samengesteld waar je later met plezier in zal kunnen terugkijken.

Luce (8), Ciska (11) en mama Bieke

Valkuilen

Weetjes uit de geschiedenis en een ouderwetse vormgeving, met vichy ruiten en knipsels uit oude prentkaarten, geven Kindertijd een nostalgisch uiterlijk. Ook de inhoud neigt naar nostalgie: vooral het vertellen van gelukkige, schattige, feel-good verhalen wordt gestimuleerd. Het boek laat hierdoor weinig ruimte voor minder plezierige of moeilijke herinneringen, die vaak ook belangrijke sporen in je leven nalieten.