Kikker en het water

Auteur:

Max Velthuijs

Illustrator:

Max Velthuijs

Vertaler:
Aantal pagina's: 24
Uitgever: Leopold
Jaar: 2010

Recensie

Kikker wil gaan zwemmen en ontdekt dat er geen water meer in de rivier stroomt. De bloemen van Eend hangen slap. De moestuin van Varken is droog. En het gras van Haas is geel en dor. Samen met zijn vrienden gaat Kikker op zoek naar de oorzaak.

Dit boekje in de reeks over Kikker van Max Velthuijs brengt weer een leuk avontuur voor kleuters en plaatst de natuur op de voorgrond. Hoewel er onderliggend heel wat aspecten worden aangeraakt in verband met zorg en respect voor de natuur, probleemoplossend denken en samenwerken, worden de onderwerpen en motieven dit keer minder goed en klaar uitgewerkt.

Wanneer Kikker en zijn vrienden ontdekken dat de beverdam het water tegenhoudt en ze die willen afbreken, is er geen spoor van de bevers te bekennen. Ze besluiten dat de constructie de natuurlijke waterkringloop doorbreekt en dat die hersteld moet worden. Wanneer men in de natuur tussenkomt, is dat inderdaad niet altijd onschadelijk en moet een schadelijk onevenwicht soms hersteld worden. Maar wat denken de bevers daar eigenlijk over? En mogen Kikker en zijn vrienden hun constructie zomaar afbreken?

Samen gaan ze aan de slag, samen staan Kikker en zijn vrienden sterk, samen zorgen ze ervoor dat de rivier terug gezond stroomt en iedereen weer water heeft. Een mooie boodschap over samenwerken, maar blijft die geldig als je iemand anders' werk zonder toestemming zomaar tenietdoet?

Wanneer aan het einde donkere wolken komen aandrijven en een onweer losbarst, is de kringloop van het water compleet en krijgt de natuur weer een overvloed aan water. Eind goed, al goed. Of toch niet? Want hadden ze de dam dan wel moeten afbreken?

Een kleurrijk prentenboek, rond reeds gekende personages, met een op het eerste gezicht en gelees eenvoudig verhaal, dat toch veel complexere vragen oproept en waarrond interessante en leerrijke gesprekken kunnen ontstaan tussen volwassen begeleider en jonge lezer.

- Door Annelies Marin -

Leuke weetjes

Dit boekje behoort tot de reeks Kikker & vriendjes van Max Velthuijs.
Meer info over de reeks vind je op www.kikkervriendjes.nl.

Max Velthuijs won met zijn Kikkerboeken tal van prijzen, waaronder ook de Hans Christian Andersenprijs voor zijn gehele oeuvre.

Links

Op Lees-Wijzer vind je ook een bespreking van het boekje Kikker en het vogeltje over verlies en rouw.