Kerstmis in de stal

Auteur:

Astrid Lindgren

Illustrator:

Lars Klinting

Vertaler:

Andrea Princen-Hagen

Aantal pagina's: 32
Uitgever: Christofoor
Jaar: 2002

Recensie

Kerstmis in de stal is een stemmig kerstverhaal. Astrid Lindgren plaatst het kerstgebeuren in een voor haar vertrouwd winters landschap. De man en de vrouw zijn naamloos. Ze dwalen door de koude nacht, vinden een stal en daar in de stilte wordt het kind geboren. Vooral de dieren maken dit kerstverhaal bijzonder. Het paard, de koe en de schapen omringen de mensen met hun warmte en scheppen geborgenheid voor het kind. In de donkere nacht verschijnt een ster en die wijst de herders de weg naar de stal.
Astrid Lindgren omringt het kerstverhaal met een herkenbaar vertelkader, zodat ook jonge kinderen beseffen dat dit verhaal heel oud is en telkens opnieuw wordt voortverteld. Lindgren kiest voor eenvoud en versterkt zo het universele karakter van het verhaal. Dit tijdloos kerstboek kan jong en oud ontroeren.

Rita Ghesquière

Leuke weetjes

Kerstmis in de stal verscheen voor het eerst in 1961 maar het heeft nog niets van zijn kracht verloren. Lars Klinting die ook de prenten maakte voor Tomte Tummetot, tekende de sfeervolle illustraties.

Gerelateerd nieuws