Karel in het donker

Auteur:

Liesbet Slegers

Illustrator:

Liesbet Slegers

Vertaler:
Recensie thema's: 
Leeftijd: 
Aantal pagina's: 28
Uitgever: Clavis
Jaar: 2018

Recensie

Ze zijn een begrip geworden in Vlaanderen, de peuterboekjes over Karel. Karel in het donker spitst zich toe op het veilige gevoel dat licht geeft in het donker.

Op de eerste prent tekent Karel de zon die gaat slapen, met de oogjes dicht. Nadat papa hem een verhaaltje heeft voorgelezen, verstopt Karel zich onder zijn dekentje, waarbij het thema licht-donker geïntroduceerd wordt. Samen met papa loopt Karel nog even in het donker rond. Dat is best spannend, maar gelukkig zorgen de tv, papa’s zaklamp, het nachtlampje op de wc, het grote licht in de badkamer en de maan en sterren voor licht. En dan zijn er nog zijn eigen kabouterlampje en natuurlijk ook papa’s knuffel en mama’s zoen. Op het eind gaat de beleving (in de ik-vorm) over in een geruststellende wens: ‘Tot morgen, Karel in het donker.’

Het boekje is uitgegeven op stevig, plooibaar geplastificeerd karton met afgeronde hoeken. De kleuren zijn helder en de figuren eenvoudig en expressief, zonder veel details. Links staat de tekst, gedrukt op een felgekleurde achtergrond, rechts de bijhorende illustratie. Daarbij komen de figuren telkens iets buiten het kader, wat ze meer dynamiek bezorgt. Ook de grove borstelstreken geven de prenten meer reliëf. Niet alleen de kleuren maar ook de gezichten ogen vrolijk: Karel heeft steeds een brede glimlach op het gezicht en uiteindelijk lacht ook zijn kabouter-nachtlampje naar hem. Een beregezellig boekje dat het donker een beetje lichter maakt (om dragen).

Jan Van Coillie

Leuke weetjes

Over Karel verschenen eerder boekjes rond thema’s als het potje, een nieuw vriendje, opa, de bib, school, zwemmen, het ziekenhuis, jarig, sinterklaas, Kerstmis en een hondje krijgen. Er zijn ook verzamelbundels rond de seizoenen, rituelen, zintuigen en emoties.

Karel in het donker maakt deel uit van een serie peuterboekjes rond dagelijks leven, vaardigheden, emotie, de wereld en taalontwikkeling. Het thema van elk boekje wordt met een kleur aangeduid, de doelgroep (baby’s, vanaf 12, 18, 24 of 30 maand) door een treintje met 0, 1, 2, 3 of 4 wagonnetjes.

Karel heeft ook een vrouwelijke tegenhangster: Kaatje.